ОбществоРегионалниСамоков

Учениците от ПГ „Константин Фотинов” се срещнаха с младата писателка Таня Мир

Анна Манова

Учениците от 6 и 8 клас на ПГ „Константин Фотинов”, съвместно с преподавателя им по БЕЛ Костадинка Христова и директора Венета Симитчийска,  се срещнаха с младата писателка Таня Мир. Гимназистите са част от училищното списание „#Апостроф’Арт”. По тяхна покана авторката гостува на 20 февруари /сряда/ в Самоков, за да представи своята книга „Откритие”.

„Срещата ни е провокирана от хубавата книга, която ние прочетохме. Тази повест, в духа на филмите за Индиана Джонс, много ни вдъхнови и решихме, че можем да удължим удоволствието като се запознаем с авторката”, подчерта г-жа Христова. От своя страна учениците очакваха срещата с 23-годишната писателка, за да разберат от първо лице какво я е подтикнало към написването на тази книга, малко повече за героите и за самото повествование.

Таня Мирчева, с творчески псевдоним Таня Мир, е млад съвременен автор. През 2014 година, съвместно с нейната приятелка поетесата Лили Вълчева създават сайта „Родна литература”, посветен на българската литература и личностите, оставили трайна следа в нея. Двете имат издадена съвместна книга „Рисуваме с вятъра” / 2017 г./. В момента Таня Мирчева изучава право в СУ „Климент Охридски”. Тя усеща литературата като свое хоби и най-близко призвание. И намира баланс между „сухата” наука и пълния с въображение свят на писането.  В тази връзка не е изненада появата на следващото й самостоятелно „литературно чедо” – фантастичната повест „Откритие” /2018 г./. Книгата е удостоена с наградата “Еквалибриум” на издателство “Либра Скорп”.

Пред самоковските гимназисти авторката сподели, че първите опити за написването на книгата са в ученическите й години, когато разлиствайки учебника по история попада на легендата за тракийския учител по безсмъртие Залмоксис. Тази история някак се влива във вените й и тя започва да разсъждава какво ли би станало ако това е възможно, още повече съотнесено с настоящата действителност.

„Въпреки времето, ние хората, не сме чак толкова различни и винаги можем да намерим нещо, което да ни обединява и по което си приличаме”, сподели Таня Мир. Това е основният водещ мотив в повестта.

Около 10 години отнема на авторката  „Откритие” да види бял свят, след време на колебание и дори изхвърляне на ръкописа, произведението е напълно завършено в началото на миналата година. По сюжета е заснет и пълнометражен филм, който още не е достъпен за широката аудитория. Филмът е дело на млад екип, повярвал в таланта на писателката и в интересната сюжетна линия. Заснет е в различни кътчета на страната. Гимназистите успяха да разберат от режисьора повече детайли по заснемането на филма, изгледаха трейлъра, както и забавни моменти от процеса на заснемането. От своя страна Таня Мир беше подготвила изненада за присъстващите, а именно един от главните герои в лентата, пременен в тракийски дрехи. Те имаха възможността да разговарят с него и да си направят снимки за спомен с един герой, излязъл от миналото.

Гимназистите проявиха интерес и задаваха множество въпроси към Таня Мир и нейния екип. От своя страна авторката благодари за срещата, интереса и гостоприемството като сподели, че в момента пише нова книга, основаваща се на малко познати исторически факти, но не издаде повече подробности.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close