Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Учениците от ОУ „Христо Максимов“ отбелязват виртуално Деня на Земята

Анна Манова

Учениците от ОУ „Христо Максимов“ отбелязват виртуално Деня на Земята, с послания от домовете си. За целта те подготвиха мултимедиен филм, а в ролята на водещи се включиха седмокласничките Христиана Ненкова, Елина Субева и Маргарита Бочева, под ръководството на тяхната преподавателка Боряна Спасова.

сн. архив

В заснетия образователен клип учениците споделят как разпространението на пандемията от коронавируса е повод твърде рано в детското им съзнание да нахлуят мисли и тревоги за глобалните проблеми, пред които е изправено човечеството. Но също така да си дадат сметка, че чрез пандемията Земята може да си поеме глътка въздух. И тя е жив организъм, който пулсира, задъхва се от боклук и замърсявания.

Учениците припомнят, че Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света и се чества за първи път на 22 април 1970 година в САЩ и Канада. Всяка година възпитаниците на училището отбелязват този ден с различни инициативи в парковете на града, за да провокират повече хора да се замислят и да се променят. Понеже тази година няма как да го направят навън, те споделят всички свои кампании през отминалите години, подкрепени с множество снимки. Те наблягат върху човешкия отпечатък и замърсяване в Самоков, както и изсичането на горите. Но също така поставят акцент и върху красивата страна на града чрез множество кадри, публикувани в създадената преди време от тях страница „Самоков – магичен и обичан“.

За пореден път децата показаха любовта си към нашия единствен дом, отбелязвайки Деня на Земята виртуално. Ето какво възкликнаха те: „Този ден е нашата възможност да покажем, че не ни е все едно, че имаме решителност за промяна и че искаме ясни и светли перспективи за бъдещето, а не да живеем в страх за поредните климатични промени“. А на финала призоваха да помислим повече за опазването на Земята чрез ограничаване на употребата на пластмаса, засаждане на дървета, събиране разделно, ползване на хартиени торбички и рециклиране. Защото светът се променя не от думите ни, а от примера, който даваме.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close