СамоковТехнологии, IT

Учениците от ОУ „Христо Максимов” дадоха пример как да опазим Земята

Анна Манова

Учениците от ОУ „Христо Максимов” отбелязаха в аванс Деня на Земята, който е на 22 април. Тази дата е станала символ на това да обърнем внимание на  околната средата, в която живеем, да я опазваме и обичаме. С отношението си към нея ние показваме и отношението си към самите нас. Тази година се навършват 47 години от първото отбелязване на Деня на Земята, което е било в САЩ. В нашата страна навлиза от 1992 година.

Читалнята на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” се оказа тясна за всички желаещи да присъстват на отбелязването на този ден от децата на ОУ „Христо Максимов”. Възпитаниците на училището, заедно със своите преподаватели, се бяха подготвили старателно, като на мултимедия показваха внушителни кадри на места, където човешката намеса е довела до трагичната гибел на природния и животински свят. Ученици от трети, четвърти, пети и шести клас обединиха усилията си в желанието да покажат любовта към планетата Земя – нашият единствен дом и подариха на всички присъстващи един незабравим спомен със своята приятна литературно-музикална програма. Децата подчертаха, че заниманията им по опазването на средата, в която живеят, а именно техния роден град – Самоков, са започнали преди повече от месец. Учениците са почиствали общи площи, участвали са в залесяването на Ридо в Седмицата на гората, работили са по енергийна ефективност.  Ето защо и изборът на мото на събитието: „Време е да дадем пример” се оказа съвсем не случаен. Учениците четоха есета, пяха песни, прожектираха направени от тях презентации, показаха как можеш да станеш отличник в рециклирането. Подчертаха, че най-доброто време да засадиш дръвче е преди 20 години или да го направиш сега. Двете шестокласнички Яна Филипова и Даниела Димитрова се бяха постарали да направят нагледни презентации, а едната имаше и викторина след себе си. Учениците показаха, че са разбрали какво означава изразът от популярна песен- „Земята днес е в твоята длан” и че от всеки един човек зависи опазването на Земята.

В края на мероприятието бяха връчени награди на най-добре представилите се ученици в конкурсите, посветени на Деня на Земята. С тази приятна задача се зае г-жа Антоанета Антонова. С грамоти и награди бяха отличени Яна Филипова (VI клас) – за мултимедийна презентация, есе и рисунка, Лина Гаврилова (VI клас) – за есе и рисунка, Даниела Димитрова – (VI клас) – за мултимедийна презентация и рисунка. Грамоти получиха и Ивета Банкова (VI клас) – за рисунка, Красимира Методиева – (VI клас) – за рисунка, Диана Стоянова (V клас) – за рисунка, Антония Митова (VI клас) – за авторска фотография, Йоана Волова (VI клас) – за рисунка и авторска фотография.
Сред гостите на мероприятието бяха представители на Община Самоков, както и г-жа Сия Шехтанова – заместник-кмет.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close