Обща категорияОбществоСамоков

Учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” се срещнаха със Станислав от „Фермата” и с различния поглед над историята

Днес беше особено вълнуващ ден за учениците от 5, 6, 7 клас от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Те се бяха събрали в залата на Младежки дом Самоков и очакваха с нетърпение да се срещнат със Станислав Ласкин от популярното телевизионно предаване – „Фермата”. Срещата беше инициирана от директора на учебното заведение г-н Панев. А учениците с нетърпение очакваха да видят на живо един от своите любимци, като се бяха въоръжили с телефони и лисчета за автографи.

Идеята на директора на ОУ ”Св. Св. Кирил и Методий” беше да предложи на учениците един по-нестандартен час по българска история – извън класната стая и извън учебната програма. За тази цел беше поканил младите любители на историята – Иван Кънчев, Марио Мишев и Мартин Стаматов. Те са част от екипа на Сдружение „Българска история” и предлагат един алтернативен и интересен, както и леснодостъпен начин поглед върху части от българската история и личности, които не са добре познати. За да се осъществи тази връзка е помогнал и Станислав Ласкин.

„Имах огромното желание да се свържем с екипа, който излъчва видеото по българска история в предаването „Фермата”. Благодарение на нашия участник Станислав успях да установя контакт с тези млади хора. Те са безкрайно ерудирани и откликнаха веднага на нашата покана. Желанието ми е да развиваме и бъдеща съвместна дейност с тях. И нека бъдем добри българи, да се интересуваме от българското и да го съхраняваме”, подчерта Панев. Младите историци са обединени от любовта си към историята, което ги е провокирало да създадат общо сдружение. Като водещото за тях са личните примери на хората, живели преди нас. През последните 4 години гостуват в различни училища в страната, като са обиколили над 200 учебни заведения. Те запознаха самоковските ученици с три истории на достойни български мъже, в различни сфери на живота. Учениците проявиха интерес към чутото и видяното и реагираха бурно.

След това се състоя и дългоочакваната среща със Станислав от „Фермата”. Той ги прикани да проявяват интерес към историята и да учат, защото това е път към успеха. Децата задаваха множество въпроси, свързани с участието му в предаването, отношенията му с останалите участници. От своя страна Ласкин обясни, че всичко в предаването е истина – студът, гладът, работата. Сподели също за приятелствата и очакванията, за култовите му реплики в предаването. Видимо той беше щастлив от тази среща и от проявения интерес към него. От своя страна децата не спираха да го заливат с въпроси от кухнята на предаването. Някои от присъстващите недоумяваха как точно той, който се занимава с дърва е отпаднал точно на това. Ласкин отговори с усмивка, че всичко е предначертано от Бога и така е трябвало да стане. На финала на срещата децата бяха наобиколили младия фермер за снимки и не го пускаха да си тръгне без да са получили преди това дългоочакваните автографи.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close