Обща категория

Учениците от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” опознават културните и исторически обекти на Самоков по проект

„Самоков 365”

„В пазвата на Рила времето и природата са съхранили една чудотворна сила – народните занаяти и паметниците на културата за нас, идните поколения”, с тези думи започнаха своята разходка из културните и исторически обекти учениците от  ОУ „Митр. Авксентий Велешки”. А техни спътници в това пътешествие бяха учителките Елена Гривева, Славея Петрунова и Милка Кощрова. Заниманието се осъществява по проект „Традицията живее чрез нас” с финансовата подкрепа на ЦОИДУЕМ. Той стартира през октомври 2016 и приключи в края на юни 2017. Това е последна дейност по проекта.

Първа спирка в опознаването на тайнствата на занаятите бе посещението на грънчарската работилница на сем. Савови в нашия град. Посрещнаха ни с усмивка Камелия и Стоян – потомствени грънчари, които съхраняват занаята в автентичния му вид.

Те са го наследили от бащата и дядото на Стоян, които са от едно село Бусинци – известно с майсторите си. Пред очите ни майстор Стоян извая прекрасен съд от парче глина като демонстрира пред нас един от най-древните способи за изработка на керамични изделия, с помощта на грънчарско колело. Бусенската керамика била известна не само в България. Съдовете се отличавали с простота и изчистени форми.

И до днес семейство Савови правят грънци по старите технологии на бусенските майстори.

Камелия пък ни разказа за грънчарството в България, багрилата, обредните съдове и ритуалите, при които се използват. Видяхме и няколко старинни екземпляра. Имахме късмета да видим и запалената огромна пещ, в която се пекат изсушените предварително глинени съдове.

Само направеното с душа и сърце остава завинаги. Стоян Савов е пример за такъв човек  – пазител на традицията. Убедихме се, че всяко нещо става добре, когато е направено със сърце и майсторлък. Така и на парчето глина се вдъхва нов живот. А ние вече знаем, че безспорно ястията, приготвени в глинен съд стават по-вкусни.

Наред с интересната среща със съхраненото грънчарство в Самоков, учениците имаха възможността също да се запознаят с част от историческите и културни обекти в родния град. Защото е изключително ценно човек да познава корените си и мястото, в което живее. Учениците, заедно с учителките Гривева, Петрунова и Кощрова успяха да посетят и намиращата се на 3 км. от града Бельова църква, да се запознаят с историята й, създаването и начина по който през годините на турското робство храмът е съхранил българския дух на самоковци. Учениците разбраха и интересни факти около създаването на Голямата чешма, Чадър чешма и джамията. Посетиха Историческия музей в града, където е съхранена богата част от историята на самоковци.Като част от лятната работа по проекта беше включена и забавна част – посещение на самоковите и въжения град.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close