ОбществоРегионалниСамоков

Учениците от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ отбелязаха тържествено Деня на християнското семейство в Митрополитската църква

„Самоков 365“

Тържество по повод 21 ноември – Ден на християнското семейство, поднесоха днес в Митрополитската църква „Успение Богородично“ учениците от 3, 5 и 6 клас на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“. Събитието бе изключително тържествено и бе уважено от Негово Преосвещенство епископ Поликарп, архиерейския наместник отец Михаил Колев, кметът на Община Самоков Ангел Джоргов и семейството му, бившият градоначалник Владимир Георгиев, гости. Епископ Поликарп бе посрещнат с питка на входа на храма.

Църковни песнопения, молитви и вълнуващ разказ из житието на Божията майка, вдъхновиха със силата на вярата, крепила християните през вековете. Учениците разказаха как Православната църква чества Въведението на Пресвета Богородица в Йерусалимския храм. И напомниха, че неслучайно църквата е отредила „Въведение Богородично“ като ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащите и майките за духовните им задължения кък децата. Представени на Бога децата ще растат благочестиво, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Негово Високоблагоговейство поднесе благодарности и на директора г-жа Ирена Коцева за активната ѝ работа с децата, за почитане и съхраняване на духовните ценности.

Тържеството бе подготвено от учителите Данаила Колева, Анна Манова и Даниела Георгиева.

Накрая всички участници в празничната програма получиха подарък от Софийска митрополия – книгата “Евангелие – преразказ за деца”, а малка иконa на Въведение Богородично имаше за  всички присъстващи в храма.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close