ОбществоСамоков

Учениците от ОУ “Митрополит Авксентий Велешки” почетоха Любен Каравелов с песен

“Самоков 365”

Дворът на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ днес бе озвучен от лиричната песен „Хубава си, моя горо“, в изпълнение на учениците от пети, шести и седми клас. Инициативата е на преподавателите в училището Анна Манова и Даниела Георгиева.

По този начин се отдава почит и признателност към делото на големия български писател, поет, журналист и революционер Любен Каравелов. Той е роден през ноември месец 1834 година в гр. Копривщица. И тази година се навършват 188 години от неговото рождение. Имена като това на Каравелов остават да живеят вечно чрез стиховете, идеалите и вижданията си. Пример е стихотворението „Хубав си, моя горо“, написано през далечната 1875 година, което се превръща в песен, а композитор е Георги Горанов. Така става част от учебната програма в часовете по музика и по литература.

Училищното ръководство и инициаторите отправят предизвикателство към другите училища да „прегърнат“ инициатива и така през ноември да бъде отдадена почит на създателите на тази любима възрожденска песен (Л. Каравелов – текст и Г. Горанов – музика).

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close