ОбществоРегионалниСамоков

Учениците от ОбУ „Неофит Рилски“ почетоха Банго Васил

„Самоков 365“

Банго Васил, Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица, е най-големият празник на ромите. Това е ромската Нова година. Традиционно ромският празник се празнува три дни – от 13-и до 15-и януари. 14-и януари обаче е най-важният ден, тогава от най-голямо значение е първият гост в къщата. Смята се, че какъвто човек прекрачи пръв прага на дома, такава ще бъде и цялата година. Василица се отбелязва като начало на новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите. Вечерта на 13-и срещу 14-и януари се повтарят ритуалите на Бъдни вечер. Съпричастни с празника на учениците ни учениците и учителите от обединението на третите класове пресъздадоха традициите и обичаите за празника.

Учениците от четвъртите класове направиха пресъздаване на една от легендите за Банго Василий. Ромите вярват, че куц овчар на име Васил, или Свети Васил, ги е спасил от гибел. Затова в знак на благодарност празнуват празника му като начало на новата година. Съществуват много легенди за Банго Васил. Учениците от IV клас на ОБУ „Неофит Рилски” представиха една от тях в кратко видео „Предание за овчаря Банго Васил”. Ритуалът е заснет в автентична обстановка.

Третокласниците пък участваха  в пряка он лайн връзка с немското посолство у нас, където представихаб с много любов и талант традициите, свързани с тридневния празник. Те демонстрираха чупенето на хляба, а парчетата от него се поставят под възглаеницата, за да може сънищата да предскажат какво ще им донесе новата година.  Дипломатите останаха очаровани от уменията и комуникативните способности на учениците. Връзката бе осъществена с преводач. Присъстваше и Деян Колев, председател на Център “Амалипе” – организация, ангажирана с училищното обучение на ромските деца. Посолството работи в тясно сътрудничество с центъра.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close