ОбществоРегионалниСамоков

Учениците на Лалка Чавдарова от СУ „Отец Паисий“ спечелиха голямата награда от конкурса „С една валентинка – изненада за двама“

Анна Манова

Традиционният конкурс „С една валентинка – изненада за двама“, организиран от Младежки дом – Самоков, и тази година събра множество валентинки и послания за любов, изработени и изписани от самоковските ученици. Общият брой на валентинките надвърли двеста, цели 221. Като тази година за първи път в надпреварата за призовите места и голямата награда се състезаваха и ученици извън Община Самоков. В конкурса се включиха деца от Русе и Сунгурларе /обл. Бургас/.

Наградите на отличените бяха връчени навръх празника на виното и любовта – 14 февруари в залата на културната институция. Уредникът на Дома Латинка Щъркелова поздрави присъстващите, които снежното и мразовито време не бе уплашило. Щъркелова подчерта, че и двата празника имат свое място в нашите традиции като дават шанс на любителите на виното да се насладят на напитката в добра компания, а на влюбените пожела една споделена романтична и топла вечер. За да бъде още по-задушевна обстановката допринесоха талантливите деца от китарен ансамбъл „Акустика“, под ръководството на Христо Христов. Така се заредиха стихове и нежна музика. Стиховете бяха написани от ученици и представени от водещата Димана Тодорова. Другият водещ Даниел Димитров припомни от къде водят своето начало празниците Трифон Зарезан и Св. Валентин. А на специално подготвени за целта места бяха разположени грамоти и награди за онези участници в конкурса, които бяха проявили творчество и креативност. Сред гостите на празничната програма бе зам.-кметът Люба Кленова.

Най-много валентинки бяха изработили учениците от СУ „Отец Паисий“, под ръководството на Лалка Чавдарова – общо 65 броя. След тях с 45 броя се наредиха възпитаниците на Ели Георгиева от ОУ „Васил Левски“, село Ярлово, където общият брой валентики бяха изработени само от пет деца. ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и Анна Вучова се включиха с 32 валентинки, 31 пък бяха изработили децата на Таня Копаранова от ОбУ „Неофит Рилски“. С 19 валентинки се включиха малчуганите от НУ „Станислав Доспевски“, а с 16 броя се представиха учениците на Ани Шейнова от ОУ „Христо Максимов“. Град Сунгурларе участва с 13 валентинки, ЦНСТ – с 9, а Русе – с една валентинка. Петчленна комисия прегледа всички 221 валентинки. Та трябваше да селектира победителите в различните възрастови групи и да определи поощрителните награди. Водещо при определяне на наградените бе идеята, а след това реализацията. Като се търсеше индивидуалният подход и лично виждане на децата. Председател на комисията бе Елена Петкова – експерт „Образование“ към Община Самоков и членове – художникът Иван Шуманов, редакторът Анна Манова, и Николай Войнов и Кристиян Гочев от сдружение „Ритъмът на планината“.

„За мен винаги е удоволствие да съм част от журито в този конкурс. Пожелавам на участниците да са още по-смели и да използват пълната свобода на духа, когато рисуват“, сподели Иван Шуманов от името на комисията.

В категория 1- 4 клас първото място е за Диана Александрова, второ – Александър Цветанов и трето място е за Любомила Георгиева. И тримата са ученици в НУ „Станислав Доспевски“.

В следващата група 5-8 клас първа награда е за Габриела Буранова от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, след нея награди получиха Пламен Димитров и Натали Георгиева от СУ „Отец Паисий“.

При най-големите 9-12 клас първо място е за единадесетокласничката Петя Михайлова, второ и трето място съответно са за Цветелина Петрова /11 клас/ и Мариела Стоянова /10 клас/. И трите са възпитанички на СУ „Отец Паисий“.

Голямата награда – торта за влюбени, е за общия проект на единадесетокласниците на Лалка Чавдарова от СУ „Отец Паисий“. Училището получи и грамота за най-много изработени валентинки. Наградите бяха връчени лично от зам. – кмета Люба Кленова и художника Иван Шуманов. По цвете като знак за добрата работа на учениците си получиха техните ръководители.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close