Седмицата

Ученик извади богоявленския кръст в Самоков

bogoyavlenieАнелия Балабанова

За поредна година Самоков спази богоявленската традиция. Началото беше поставено с празничен водосвет край парк Лаго, след което десетина смелчаци се хвърлиха в леденостудените води на Искъра и премериха сили кой ще извади пръв кръста. Късметът се усмихна на Емилиян Крамарски – ученик от СОУ „Отец Паисий”, който най-напред се добра до християнския символ. Победителят вече беше ясен, но с това ритуалът край Искъра не приключи. Всички престрашили се да се цопнат във водата се хванаха на традиционното мъжко хоро и гордо развяваха българския трибагреник. Някои не събраха сили и предпочетоха просто да измият лицата и ръцете си „за здраве”. Както се казва …и това се брои, защото според народните вярвания, те няма да боледуват.

За Емилиян имаше парична награда, връчена му от кмета Владимир Георгиев и плакет. Въпреки мразовития ден, градусът на настроението беше приповдигнат. Десетки самоковци, в това число и много ученици, се събраха на моста над Спортното училище, за да отпразнуват Йордановден. Околното пространство също беше изпълнено с хора.

Припомняме, че миналата година за пръв път и във водите на Искъра край града беше хвърлен кръст. До този момент това се правеше единствено по селата – Драгушиново, Широки дол, Радуил, Говедарци, Райово и др., където този красив обичай все още се спазва. Отбелязването му в града също печели доста привърженици и се оказва доста резонно, най-вече заради близостта на кв. „Самоково”. Песни и кръшни хора поставиха край на този импровизиран празник, който се пренесе в домовете на всички именници.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close