ЗлободневноОбща категорияСамоков

Установени са четирима служители на МБАЛ с антитела срещу коронавирус

Анна Манова

Днес в Община Самоков се проведе заседание на кризисния щаб в Самоков. На срещата председателят на щаба и управител на МБАЛ – Самоков д-р. Красимира Ковачка сподели, че до сега от изследваните има четирима служители на болницата, които са създали антитела, т.е тези лица са изкарали вируса в края на януари и края на февруари и са преболедували. И имат анамнеза. Д-р Ковачка подчерта, че със случая от село Драгушиново вече имаме официална циркулация на коронавирус на територията на Общината.  

Дискутираните теми на брифинга бяха регистрираният първи случай на коронавирус на територията на Общината, предприетите мерки, тестването на целия персонал на домовете за възрастни хора, Центъра за настаняване от семеен тип и започналото тази седмица масово тестване на административното звено и на специалистите от отделенията в МБАЛ – Самоков.

Проби на тестваните служители от всички домове за възрастни хора, направени на 1 и 2 май на територията на Община Самоков, са дали отрицателен резултат, както и тези на персонала в ЦНСТ. Вчера и днес е започнало изследването на медицинските специалисти и администрацията в самоковската болница. Това става по инициатива на управителя на МБАЛ д-р. Красимира Ковачка.

„Правим профилактика – превенция на всички работещи в болницата от санитар до лекар, с оглед да се види каква е моментната картина. Вчера са направени тестове на администрацията, а днес в 5 отделения.  До края на седмицата целият болничен персонал ще бъде изследван и ще мога да предоставя точна информация“, каза д-р Ковачка, която е и председател на местния кризисен щаб.

Д-р. Ковачка допълни, че ако от здравното министерство предоставят тестове ще бъдат направени повторни. Следи се за състоянието на първия регистриран случай на коронавирус на територията на Община Самоков.

„Този пациент от Драгушиново се е прибрал от София в дома си в селото. В момента той е под карантина за 28 дни, като на 21-я ден, считано от събота /2 май/, ще му бъде направен повторен PCR тест. Критични са дните между 5-8 ден. Ако се прояви симптоматика на суха кашлица и висока температура, или дори един от симптомите, ще бъде транспортиран в инфекциозното отделение в софийската „Св. Анна“, допълни д-р. Ковачка. Той е с постоянен адрес в София, но има настоящ в селото, където живеят неговите родители.

На получени сигнали за това, че пациентът излиза и нарушава карантината е направена проверка и той е предупреден. За момента е изолиран в отделно жилище, без контакти с родителите си и близки. Извършена е и дезинфекция около дома му и в селото. На родителите му също са направени тестове, които са отрицателни – това не налага те да бъдат поставяни под карантина,.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close