ОбществоРегионалниСамоков

Успешно завърши проект “Плетеница” в ОУ “Митр. Авксентий Велешки”

“Самоков 365”

През юли успешно приключи проект „Плетеница“ в ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“. Той е реализиран с финансовата подкрепа на ЦОИДУЕМ. Стартира в края на миналата година и има продължителност от 10 месеца. Негов ръководител е г-жа Даниела Трохарова.

Основен приоритет за работа е прилагане на ефективни форми на интеркултурното образование за съхраняване и развиване на културната идентичност на учениците чрез извънкласни и извънучилищни форми на обучение, които представят културната специфика на отделните етнически малцинства и създават  атмосфера за взаимно уважение, толерантност и разбирателство на деца от български и ромски произход.

Учениците се докосват до обредността на традиционни празници като Коледа, Поклади, Благовец, Великден и др. Изучават различни хора в клуб „Хоро се вие“ и игри от времето на бабите им.  В организираното пътуващо училище се прекланят пред  делото на Левски, Ботев, опълченците, както и пред други радетели за българската просвета и свобода, вдъхновени са от красотата на българската природа. Надиграване, весела викторина, песни и глъчка съпътстват заниманията. Занаятите през вековете, знанията за миналото провокират креативността на учениците и те създават свои прекрасни творби. Най-добрите от тях украсяват страниците на специално създаден календар за 2020 г.

Целите на Проекта са постигнати. Чрез представените извънкласни дейности учениците имат възможност да припознаят училището като свое място, където да покажат способностите си и да общуват с връстниците си на равни начала. Иновативният подход, интегритета на обучението, интерактивните методи на работа  спомагат да се надгради наученото в клас, да се разшири светогледа на всяко дете, да се разрешат проблеми на отделния ученик или група.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close