Седмицата

Успех за първата акция по кръводаряване в Самоков

kryvodarqvaneАнелия Балабанова

На 7 октомври се проведе първата по рода си организирана акция за доброволно кръводаряване в Самоков, с която екипът на „Сили имам да се боря” и общината подкрепиха дейността на Националния център по трансфузионна хематология. Над 50 човека се отзоваха, като 24 от тях дариха кръв. Останалите желаещи не успяха да го направят поради здравословни причини – хипертония, скорошна операция, неподходящи вени, ниско тегло, рисково поведение. Решението за даряване на кръв е лично право на всеки. То е особено ценно, когато е взето на база собствена убеденост и информираност. Организаторите определиха акцията като успешна и обещаха още такива в бъдеще, най-вероятно в края на месец април 2016 г.

Важно е да се знае, че:

Изследване, обхващащо 2682 мъже във Финландия, показва намален риск от сърдечни атаки с 88 на сто при тези, които редовно даряват кръв.

Според резултатите от друго изследване високото ниво на желязо води до повишен риск от рак. Смята се, че насищането на кръвта с желязо увеличава щетите, причинени от свободните радикали в организма.

 

Четиригодишно изследване пък показва, че при хората, даряващи кръв два пъти в година, се отчита по-ниска честота на рак. Важно е да се уточни, че всички здравословни ползи зависят от редовното кръводаряване, а не от даряването от време на време.

Немаловажен е и фактът, че редовното даряване на кръв изгражда механизъм в организма за бързо възстановяване, затова и кръводарителите са по бързо и лесно възстановяващи се при евентуално възникнали състояния на голяма кръвозагуба, отколкото хора, които не даряват кръв.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close