ОбществоРегионалниСамоков

Уникална писта за шофиране на сняг и лед е създадена край Говедарци

Анна Манова

Уникална по рода си писта за шофиране на сняг и лед край самоковското село  Говедарци създадоха автопилоти, приятели и любители на екстремното каране в зимни условия. Професионално подготвеното трасе, разположено в подножието на Рила, е единственото по рода си в страната и е факт от края на 2019 година.

Един от основните „двигатели“ пистата да стане реалност е автомобилният пилот Димитър Илиев. Идеята е заимствана от скандинавските държави, около Алпите. Илиев, заедно с целия си екип от Ice Driving Academy решават да пренесат модела и в България като дълго време търсят подходящо място за подобен тип професионално трасе. Спират се то да бъде създадено край село Говедaрци заради подходящия терен и благоприятния климат. Интересен факт е свързаността на Димитър Илиев със самоковското село, от където са неговите баба и дядо по майчина линия. По този начин се сливат на едно място любовта към родното и възможността да изпробваш адреналина си и увлечението по високите скорости, но по възможно най-безопасен начин.  Пистата е дълга малко над 1 км. и е създадена с цел да се подобрят техническите уменията на шофьорите в неблагоприятните зимни условия.

сн. личен архив

„Трасето е интересно. Зимното каране е страхотно преживяване и лично за мен – емоция като никоя друга. Много дълго време избирахме с екипа ми и приятели най-подходящото място за шофиране върху сняг и лед. Спряхме се на Говедарци, защото климатът го позволява, пада се в дефиле, има сянка и пада доста сняг. За изграждането й бяхме водени най-вече от идеята, че много от шофьорите не са достатъчно уверени да карат през зимата. Това е идеално място да усетиш как се държи колата върху лед и сняг и съответно как да я овладееш“, сподели пред „Самоков 365“ автопилотът и създател Димитър Илиев.

Целта на новата писта, по думите на организаторите, е подобряване на уменията на шофьорите при снежни и ледени настилки, за да се чувстват по-сигурни на пътя. То е с учебна цел, за създаване на още по-голяма отговорност на пътя. От нея ще могат да се възползват й автомобилни състезатели.

На новото зимно трасе няма да бъдат допускани хора без инструктори. Използването й ще става чрез предварително записване и след заплатена такса. Всеки желаещ може да дойде с личния си автомобил, което по съвет на организаторите е по-добър вариант и за по-голяма сигурност и опит. Ще има и осигурени от Академията коли за търсачите на екстремни условия, но придружени с инструктор и спазвайки правилата за безопасност.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close