ОбществоРегионални

Удължиха грипната ваканция до сряда включително

Самоков 365

Удължена  е грипната ваканция до 11-ти март включително за територията на цялата страна. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, подписана на 5 март.
С нея се преустановят учебните занятия в училищата до сряда включително. Според оповестената информация, епидемията се обявява „във връзка с регистрирания към момента нов епидемичен подем на заболявания от грип и остри респиратонрни заболявания, вкл. и тежки остри респираторни инфекции, в условията на епидемично разпространение на COVID-19 в световен план и препоръка на Националния оперативен щаб.

Преустановява се работата на детските и женските медицински консултации, спират се профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения. Препоръчва се детските градини да останат отворени при задължително изискване за медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията.  По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието. За втори път в рамките на месец се обявява грипна ваканция, което е своеобразен прецедент, коментира началникът на РЗИ- София област д-р Александър Златанов.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close