ОбществоРегионалниСамоков

Удължават епидемиологичната обстановка до края на юли

 Български екип е близо до създаване на лекарство срещу коронавируса

Анна Манова 

Епидемиологичната обстановка се удължава до края на юли месец, това стана ясно днес на извънредния брифинг на Националния оперативен щаб, състоял се в Министерство на здравеопазването.

Причината е ръст на заболелите пациенти и медици, както и желанието да се засилят отново мерките. Това подчерта здравният министър Кирил Ананиев.

Той допълни, че ще бъдат издадени препоръки на областните щабове и ако е наложително по места ще има засилване и дори нови мерки. Разбира се съобразявайки се с региона и рамките на тяхната компетентност. Както и да бъдат намалени до минимум масовите мероприятия, защото в последните седмици се забелязва силно разпространение на вируса.

Днес или най-късно утре ще бъде издадена заповед, с която ще се определи  граждани от кои държави ще могат да влизат на територията на България. Също така ще бъде дискотиран въпросът дали тези, които ще бъдат допускани, ще трябва да спазват 14 – дневна карантина.

Друг важен момент е от брифинга бе съобщението, че български екип е много близо до създаване на лекарство срещу коронавируса. От май месец наши специалисти правят клинични изследвания с лекарствения медикамент инвермектин. Тези тестове се извършват в девет български болници. До края на месеца и началото на август се очаква да излязат първичните данни. В момента се извършва клинично изпитване. Това заяви началникът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Въпреки множеството полемики препаратът хидроксихлорохин все още не е отхвърлен като метод за лечение, каза ген. Мутафчийски.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close