КултураРегионалниСамоков

Удостоиха читалище – паметник „Отец Паисий” с почетен знак златен за 1 ноември, възобновена е й библиотеката

Анна Манова

Официално тържество по повод Деня на народните будители се проведе навръх 1 ноември в читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”. Неслучайно мястото на честването тази година се проведе именно там, защото културната институция отбелязва своята 160- годишнина. По този повод  Читалището получи отличие.

По случай Деня на народните будители бе възстановена читалищната библиотека. В момента тя разполага с богат книжен фонд, благодарение на дарители. На всички, участвали за обогатяването на библиотеката, бяха връчени грамоти. Наред с това Благовест Ангелов, читалищен деец, бе подредил своя колекционерска изложба. В нея фигурираха кибритени кутии, капачки, малки лъжички, събирани през последните десетина години. Пред всеки, който се спираше да разгледа той обясняваше, че има още неща, които не е успял да донесе. А най- голямото му желание е да бъде сформиран клуб на младия колекционер към Читалището, в който да се включат ученици и младежи.

Председателят на читалището Стоян Пашов подчерта радостта си от това, че културната институция е съхранена през годините и че още по турско време в Самоков е имало „къща за четене”.

„Будители са всички онези, които допринасят по някакъв начин с труда и изявите си за развитието на обществото. Това са съвременните будители”, сподели той.

На всички присъстващи в библиотеката бе подарена книгата „Поглед в историята” на младата самоковска авторка Зоя Станкова, посветена на 160 – годишнината на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”.

След откриването на библиотеката в салона на Читалището се проведе тържествен концерт. Водещ на събитието бе Ралица Стоянова. Гордо бе издигнат българският трибагреник. Водещата припомни, че градът ни се гордее с над 150 имена с достоен принос към културното ни наследство. Стих по повод празника сам бе написал Калоян Сарафиев – четвъртокласник в СУ „Отец Паисий”. Поздравителен адрес по повод 1 ноември и 160-годишнината бе изпратил министърът на културата Боил Банов.

Временно изпълняващата длъжността кмет Люба Кленова връчи на председателя Стоян Пашов почетен знак златен и парична премия, присъдена с решение на ОбС по повод юбилея на културната институция. На всички членове на настоятелството и проверителната комисия бяха дадени грамоти. От името на настоятелството председателят Стоян Пашов връчи плакети и грамоти на активни читалищни дейци. Празникът продължи с концерт на читалищните състави.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close