Политика

Удовлетворени сме, че финансираме обучението на медицински специалисти в МБАЛ Самоков

vl. georgievИвалина Трендафилова

Венцислава Шопова

Поредната предизборна кампания, в която участваме ни показа, че проблемите в малките населени места не са се променили за четири години. Те са общи и за съжаление неразрешими на местно ниво. Здравната реформа и законодателната инициатива е в ръцете на централната власт и там трябва да се помисли сериозно, за да може да се решат редица въпроси, свързани с кадровия проблем, със заплащането с предоставянето на здравни услуги. Самоков не е изолиран случай. Вече 15 години тук млад лекар не е започвал работа нито като общопрактикуващ, нито като специалист, нито в болничната помощ. Средната възраст е над 50 години, като голям процент от работещите доктори и сестри са в пенсионна възраст. Тези хора са отговорни и дисциплинирани, но това в никакъв случай не решава проблема с кадровия потенциал и перпективата. Ние като съветници от ОбС мандат 2011 – 2015 сме удовлетворени, че взехме решение за финансирането на обучението на медицински специалисти в МБАЛ Самоков, което се надяваме да допринесе за обновяване на персонала.

Почти във всяко посетено от нас село се постави въпроса за липсата на здравно обслужване, но след въвеждане на здравната реформа се закриха здравните служби и в момента не може да се предложи алтернатива за разрешаване на този проблем. Отварянето на аптека в дадено населено място е въпрос на лична инициатива, тъй като съгласно законодателството, управителят на аптека може да бъде само регистриран фармацевт. Наистина ни се иска да предложим решения за проблемите, поставени на предизборните срещи, но за съжаление местната власт няма лостове за въздействие в тази насока.

Това, което Общината може да направи, е да инвестира в материалната база на болницата и сме удовлетворени, че през изминалия мандат се реализира проект за ремонт и обновяване  на отделенията в МБАЛ и закупуване на нова медицинска апаратура. В момента нашата болница е една от най-модерните в Софийска област, като съперничи дори и на столичните.
През изминалите четири години Общината пое стопанисването на сградата на Поликлиниката и това се усети. Направи се ремонт на общите площи, както и на сантираните възли на трите етажа, постави се ново осветление, както и аварийно осветление, закупиха се нови пейки, подмениха се и дограми на кабинети, освежиха се помещенията на филиала за Спешна помощ. В резултат на реализирането на успешна политика от страна на общинското ръководство и ОбС получихме дарение от БЧК на болнични легла и инвалидни колички. Предстои процедура по осигуряване на реанимационна линейка за болницата.

Ние, като ангажирани в сферата на здравеопазването, бихме изтъкнали изключително важната роля на превенцията на здравето, която се изразява в правилното хранене и спорт. По отношение на балансираното и разнообразно хранене община Самоков има сключен договор с фирма, която осигурява здравословна и качествена храна за детските градини и социалните домове, за домашния социален патронаж и социалната трапезария. По отношение на спорта, Общината заделя значителни средства за ремонт и поддръжка на спортната база – спортна зала, спортни площадки, басейн, ледена пързалка, скейт парк, фитнес на открито и др., които дават възможност за различни видове спорт на гражданите на Самоков. От друга страна общината поддържа 12 треньорски бройки, чрез които подпомага ученическия спорт.

Като предложение към следващия ОбС и респективно към комисията по здравеопазване и социална политика, бихме искали да се инициара промяна в условията за реда на отпускане на „Помощи по решение на ОбС“, като наблегне на социалния момент. Да се работи със семейства с репродуктивни проблеми, които не могат да кандидатстват по Фонда и др. свързани с подпомагане на млади семейства.

Накрая искаме да пожелаем на всички колеги, преди всичко много здраве, силна мотивация и все така с професионализъм и отдаденост да се грижат за здравето на пациентите си. Поздравяваме Ви с Деня на българския лекар – 19 октомври!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close