ОбществоРегионални

Удар по джоба на самоковци! Цената на водата скочи с лев!

Самоков 365

Следизборно и предпразнично жителите на Софийска област, в това число и самоковци бяха “зарадвани” с неочакван подарък – нова, по-висока цена на водата. Повишението от почти един лев /1.55 на 2.59 за м3 вода/ влезе в сила от 1-ви ноември.

„След приемането за ВиК съоръженията на община Ботевград от нашето дружество преработихме бизнес плана с актуалните данни. На тази база КЕВР разгледа и одобри преработения бизнес план за развитие на „ВиК” ЕООД – София за периода 2017-2021 г. С приемането му бяха одобрени и нови цени на ВиК услугите за територията на Софийска област, с които дружеството ни вече може да покрие разходите за поддръжка и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и да осъществи предвидените в изготвения план инвестиции” – коментира управителят на дружеството Никола Нитов.

 Съвсем разбираемо предприетата стъпка дойде като гръм от ясно небе за абонатите. Дори се заговори за възможни протести. Предприетото тихомълком повишение предизвика остро негодувание поради редица причини. На първо място районът на Самоков е вододайна зона, което повдига резонния въпрос не би ли следвало това да се отрази по някакъв начин върху цената на водата в насока надолу. Логично е липсата на допълнителни разходи, свързани с добива и снабдяването на населението /на много места в страната това става с помпи и води до оскъпяване/ да доведе до това. Да, ама не. Именно на такива райони се разчита да гарантират доставките в проблемните места. Това беше и една от причините за създаването на ВиК асоциацията, в която Самоков първоначално отказа да членува. В последствие обаче се оказа, че нямаме избор и с решение на Общинския съвет членството стана факт с мотива, че единствено по този начин държавата би субсидирала сериозни инвестиции в сектора.

Ситуацията към днешна дата не е особено обнадеждаваща. Едно добро пожелание от миналото остана идеята за създаването на Общинско ВиК дружество. Такова принципно има  – „Чамкория – 2006”, но то функционира само за територията на курорта Боровец и отговаря единствено за канализацията и пречистването на водата. Като стана дума за канализацията няма как да не споменем, че в голяма част от селата липсва такава. Там сумарно хората заплащат по-малко, но за сметка на това не получават никаква услуга.

Друг проблем от ежедневието са многобройните аварии, дължащи се на износената водопреносна мрежа. Инвестиции в подобряването й почти липсват и Общината е принудена да заделя допълнителни средства за дофинансиране, за да не останат хората без вода. Само, че това се случва, особено през лятото. Изхождайки от всички тези мотиви областният управител на Софийска област Илиан Тодоров оспори пред съда повишените цени на водата. Със своя жалба пред Административния съд той оспори решението на КЕВР, с което е одобрен бизнес план за развитието и дейността на „ВиК” ЕООД. Припомняме, че като мотиви той изтъкна нарушения в основни принципи на административния процес, а именно, че бизнеспланът не е съгласуван с Асоциацията по ВиК в обособена територия на „ВиК” ЕООД – София.

Така или иначе обаче поскъпването е факт. Обещанията са то да се отрази в подобрение на ВиК инфраструктурата. Никой от изрядните абонати не вярва, че това реално ще се случи. Тогава, какво ни остава? Да пием по една студена вода преди празниците. Ако има такава, разбира се и не е изтекла на улицата при поредната авария.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close