ЗлободневноОбществоРегионални

Тютюневият склад при „Тотка” е опасен, граждани подават сигнали

Анна Манова

Състоянието на тютюневия склад, намиращ се при обновената площадка „Тотка”, е изключително занемарено. Многократно живеещите в близост са подавали сигнали, касаещи превръщането му в място за сбирки на съмнителни младежи и хвърляне на отпадъци. Тези предпоставки изгониха доста от децата и родителите, които припознаха площадката „Тотка” като приятно място за игри. Освен това съвсем наскоро бяха подадени сигнали, че се пали огън в склада. Личат следи от горене на гуми и на самото игрище, под единия баскетболен кош. Ограда на места съвсем липсва, което прави достъпа до опасната сграда съвсем безпроблемен.

На ноемврийската сесия на ОбС беше засегната темата за лошото състояние на тютюневия склад, както и на други подобни сгради в града, със същата съдба. Но акцентът беше върху писмо от група граждани, касаещо сградата на бившото предприятие „Тютюнева промишленост” на ул. „Константи Фотинов”. Бившият тютюнев склад е частна собственост. Имотът и сградата са наследени от около двадесет собственика, в това число е собственост и на „София – Булгартабак” АД. Не е определена като самострутваща се. През последните години са извършвани няколко проверки на безстопанствената сграда. При една от последните е установено, че в двора на бившия тютюнев склад се влиза безпрепятствено. На няколко места мрежа липсва. Дворът е обрасъл с треви. Тухлените зидарии, с които са били запушени част от отворите на сградата, намиращи се непосредствено до спортната площадка са разрушени. Изкъртени и изхвърлени по земята са голяма част от дъските, с които са били затворени прозорците. Обектът е вреден и от санитарна гледна точка, защото се е превърнал в нерегламентирано сметище. Не на последно място тютюневият склад създава предпоставки  за използването му като свърталище на бездомни, пияни и дрогиращи се лица, както и място за бездомни кучета.

Община Самоков многократно е търсила съдействие от Районното управление на полицията за осъществяване на контрол, с цел предотвратяване на вандалски прояви и набези. Изпратени са писма до собствениците на сградата, с които са дадени предписания да хигиенизират двора на имота, да възстановят телената мрежа от оградата, граничеща с „Тотка”, да монтират входна врата на южната част от оградата, както и да затворят всички отвори на сградите, за да се прекъсне този лесен достъп. Изчислено е, че сумата за възстановяване на оградата възлиза на около 10 хил. лв. Има предложения да се поставят камери за видео наблюдение и по-добро осветление на самото игрище. Беше дадено предложение да бъдат премахнати аварийните стълби, по които се катерят младежите.  „През годините Общината е предприемала мерки, които не се оказват достатъчно ефективни”, подчерта секретарят на Общината Ангелина Вангелова.

До този момент направените предписания не са изпълнени и е образувано административно наказателно производство по реда на ЗАНН. В случай, че собствениците на сградите не предприемат действия за изпълнение на дадените им предписания, общината ще вземе мерки за ограничаване на достъпа в имота.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close