ЗлободневноОбща категорияОбществоРегионалниСамоков

Търсят се добри хора за възстановяване на изгорялата къща на сем. Дикини

„Самоков 365”

Самоковското семейство Дикини преживя ужаса да остане без голяма част от дома си в резултат на възникнал пожар. Това се случи на 13 септември /четвъртък/. Къщата се намира на ул. „Граф Игнатиев 10 /под РУП – Самоков/.

Сигнал за възникналия инцидент е подаден в 20:00 часа. На място пристигат три пожарни екипа от Самоков и Боровец. Идва и полицията. По думите на служителите пожарът е възникнал по всяка вероятност от небрежно боравене с електрически уред. На място идват около 13 огнеборци, които при гасенето намират газова бутилка, която в резултат на високата температура се взривява. Затрупаните хидранти също създават известни затруднения в борбата с огнената стихия. Сериозен проблем се явява струпаният в таванското помещение багаж от горими материали. След два часа в резултат на предприетите действия огнената стихия е потушена. Но така или иначе пожарът успява да унищожи голяма част от триетажната къща. И така семейство Дикини остават без дом преди настъпването на студените месеци. Целият трети етаж и покривът са изгорели, а вторият етаж се е наводнил в следствие на гасенето.

Ситуацията, в която е изпаднало семейството трогва доста самоковци. Една част от хората са били очевидци на пожара и са реални свидетели на това колко бързо рухва нещо, което се гради с години. И никой не е застрахован от подобен вид бедствие. Така от социалната мрежа, в желанието си да бъдат полезни, спонтанно се организират пет дами – Рени Мутафчийска, Йоана Петрова, Елена Андреева, Мая Радуилска и Милена Томова. Те създават групата: „Да помогнем на сем. Дикини, чиято къща изгоря” и започват да набират доброволци. Тя е създадена на 15 септември и още на следващия ден се отзовават около десетина души, които отиват на място да помогнат. Семейството успява да намери бригада, която да издигне покрива и етажа, но това е доста скъпо начинание. Безвъзмездно дървен материал е осигурен от бизнесмен, а самоковска фирма дарява 1000 лв. на семейството.

Създателките на групата и техни приятели поставят кутии за дарения в няколко точки в града, като обобщават: „Всяка стотинка е от значение! Няма малко дарение, има дар от сърце!”  Те споделиха, че се търсят доброволци за събиране и изхвърляне на боклук. И като цяло за всякакъв вид помощ.

Кутии са поставени в: Бул. Искър 87, офис на застрахователен брокер I&G 2, “Frango, оригинален португалски грил” – на пазара, ресторант “Никол”,  Магазин “Рич” (до „Детски свят”),  магазин “Колорит”,  магазин “Хубави неща” в кв. „Самоково”,  новата аптека в кв. „Самоково” /на кръговото/, клинична лаборатория, ет. 3 в болницата, магазин CBA, оптика “Спектър 7”, до магазин “Сиси”, магазин за алкохол и цигари на ул.Македония /до чейндж бюрото/.

Или на IBAN: BG87UNCR70004500424957 – Юри Дикин, УниКредит Булбанк.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close