Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Търкаляме питки за Благовец с наричане за здраве и берекет

Анна Манова

Днес отбелязваме Благовещение, познат в народния календар като Благовец. Православната християнска църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. В нашия край денят се свързва с търкаляне на сладка питка. Това е стародавна традиция, запазена във времето, която се предава през поколенията и е характерна само за самоковско.

От ранни зори по-голяма част от домакините се залавят за месенето на благата питка, която е съпроводена с наричане за берекет, дълголетие и здраве. Благовец е познат още като „половин Великден”, защото поверието гласи, че тогава долитат кукувиците и лястовиците, които известяват на хората благата вест за идната пролет.  Според народните вярвания на този ден не бива да се излиза гладен и без пара в джоба. Чуят ли първото кукане на кукувицата, стопаните трябва да докоснат парче хляб или да пипнат пари в джоба си, за да са имотни и сити през цялата година. В този ден се става рано, за да е богата годината. Друго поверие е свързано с вечерта преди Благовец и гоненето на злите сили от дома с думите: „Бягайте змии и гущери, утре иде Благовец”. Тези думи, които звучат като заклинание срещу лошото, обикновено са съпроводени със силен шум, предизвикан от тракането на метални предмети. По този начин ще се уплаши злото и ще напусне къщата.

Когато тези ритуали са спазени идва времето на най-приятната част – търкалянето на благата питка. А при хубаво и топло време денят се превръща в приятен излет сред природата. Тази година времето е благосклонно и множество самоковци се събраха на Ридо, като едно от любимите места за спазване на обичая. Най-интересен е денят за най-малките, които се състезават помежду си чия питка ще успее да „пребори” конкуренцията и да стигне най-далече. Вярва се, че колкото по-далече се търкулне питката, толкова по-дълъг ще е житейският път на човека и ще е съпроводен със здраве и берекет.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close