ОбществоРегионалниСамоков

Тържествено отбелязване на 110 години от Булаирската епопея в Самоков

Вицепрезидентът Илияна Йотова уважи събитието и поздрави самоковци

„Самоков 365“

Тържествено бе отбелязана 110 – годишнината от Булаирската епопея. На 8 февруари честваме подвига на самоковските воини от 22 пехотен Тракийски полк в битката при Булаир. А имената на тези смели самоковци са увековечени на паметните стели на Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“, пред които днес бяха поставени венци. Днес се навършват и 100 години от освещаването на сградата на самоковското читалище, което е най-внушителният военен паметник в България.

По традиция събитието се проведе пред сградата на Читалището и събра на едно място официални гости, граждани, ученици от самоковските училища. Тази година 110- годишнина беше отбелязана изключително тържествено с участието на Националната гвардейска част, която проведе дефилир и тържествена проверка /заря/. Събитието бе уважено от белоградчишкия епископ на Българската православна църква Поликарп, от архиерейския наместник отец Михаил Колев, духовници, вицепрезидента Илияна Йотова, от областния управител Радослав Стойчев, от градоначалника на Самоков Владимир Георгиев, зам.- кметовете Люба Кленова и Дончо Зашев, общински съветници, генералния директор на БТА.

„На 8 февруари честваме Булаирската епопея. Ден, който е символ на голямата любов към отчеството. Питаме се 110 години по-късно какво караше тези българи, предимно млади хора, да отидат и да жертват най – ценното си – живота си. И си отговяряме – голямата любов към отечеството, към родината. Желанието да видят всички българи, обединени в границите на една държава“, с тези думи вицепрезидентът Йотова поздрави жители и гости на Самоков. Тя допълни, че самоковци имат голям военен паметник, който се вижда от далече. А на неговите стели са изписани хилядите имена на загиналите воини от Самоковска околия в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

Мероприятието продължи в салона на Читалището. Председателят на читалищното настоятелство Стоян Пашов приветства присъстващите и подчерта, че преди един век сградата на самоковското читалище е била осветена. Тази сграда е била замислена още преди избухването на Първата световна война. Но с нейното обявяване, през  1914 година,  строителството спира. Но по този начин се появава на бял свят най- големият воинишки паметник в България, а именно читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“.

Кметът Владимир Георгиев също подчерта значимостта на датата 8 феруари в историята ни и спомена за значението на делото на самоковските воини и участието им в битката при Булаир.

Днес ген. – лейтенант Тодор Кантарджиев бе обявен посмъртно за почетен гражданин на Община Самоков за значителната му роля в защита на суверенитета и териториалната цялост на България. И не на последно място като български генерал във войните за национално обединение на страната ни. Кметът Георгиев подчерта, че отличието е малко закъсняло, но се случва на паметна дата. Удостоверението за почетен гражданин получи правнукът на ген. Кантарджиев Николай Пиронков.  Програмата продължи с патриотичен спектакъл, подготвен от Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close