ОбществоРегионални

ТФ „Рилски ритми” – с. Доспей празнува 10-годишен юбилей

Анелия Балабанова

Разнообразна програма от песни и танци ознаменува 10-годишнината на ТФ „Рилски ритми” при НЧ „Отец Паисий – 1910” – с. Доспей. Почти цялото село се събра, а залата на читалището се оказа тясна за всички желаещи да присъстват на празничния концерт. Той се проведе в събота /23-ти февруари/ с участието на мъжката фолклорна група на ансамбъл „Самоков” и женската танцова формация при НЧ „Възраждане – 2016” с ръководител Теменужка Ковачка. Много емоции, вълнения и добро настроение предизвикаха изпълненията на трио „Гайда” – София, народния певец Валентин Андреев и местния самороден талант Александра Филипова – възпитаник на НМУ „Любомир Пипков”. „Доволна съм от изпълненията и от празника, който се получи” – обобщи ръководителката на ТФ „Рилски ритми” – Теменужка Ковачка. По думите й има млади момичета, които са част от групата още от самото й създаване и към настоящия момент те се справят изключително добре. На тях ще се залага и при бъдещите участия в различни прояви.

Всяка годишнина е повод за равносметка. За танцьорите от ТФ „Рилски ритми” тя е свързана с репетиции и упорита работа. „От 2010 г. сме тръгнали по фестивали” – припомнят те. Трудът им обаче не остава незабелязан и започва да дава своите плодове. Най-ценно е признанието, прозиращо в очите на зрителя. Не закъсняват медалите, грамотите, плакетите и статуетките. Детският танцов състав донася първия златен медал от Драгоман през 2012 г. Следват второ място за обичай и трета награда за участие, присъдени на групата през 2013 г. в Земен. В списъка с награди са и спечелени сребърни медали – от „Еврофолк” – Велико Търново и Несебър през 2014, и „Дар от природата” в Говедарци същата година. Сребърни медали самодейците успяват да завоюват и при участието си в Свети Влас и село Невестино през 2015 г. На първо място са в „Дар от природата” 2015. В колекцията с отличия фигурират също първото място от „Еврофолк” в Хисаря, златния медал на детския танцов фестивал в село Мещица и сребърния от Свети Влас през 2016. В допълнение е третото място на детския фолклорен фестивал „Веселяче” в Кресна и призовото класиране /първо място/ на Александра Филипова с песен.

Към настоящия момент съставът наброява общо 16 човека, които играят – 11 жени, четири малки момичета и едно момче „за цвят” – Кристиян Кьосев. С желание танцьорите се включват в различни събития, организирани в общината –  откриването на „Нашенско хоро”, празника на Самоков и различни благотворителни инициативи. Открили са своята рецепта за успех – с желание нещата се получават. План-графика за настоящата година все още не е уточнен. Март месец събрание на читалището ще определи бюджета. Със сигурност обаче ще се намерят места, на които и през 2019 танцьорите от ТФ „Рилски ритми” с удоволствие, желание и харизма ще прославят българския фолклор. Наред с традиционните изпълнения от репертоара ще съумеят да покажат и нещо ново, защото който може, го може.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close