ОбществоРегионалниСамоков

ТФ „Възраждане“ с.  Продановци с няколко награди от международен фестивал в Китен

Анна Манова

Танцова формация „Възраждане“ от село Продановци взе участие в десетото издание на Международния фолклорен фестивал „Алтиманска огърлица“. Той се проведе между 3-6 юни в Китен.

Съставът, под ръководството на Теменужка Ковачка, се представи с два шопски танца и един родопски като успя да спечели три награди. От фестивала дамите се  завърнаха с диплом и статуетка „Лауреат първа стенен“, взеха също специална награда за опазване на традиционната култура и високи художествени постижения. Приз „Пазител на фолклора“ бе връчен на ръководителя на групата Теменужка Ковачка за професионализъм и заслуги за съхранението и разпространението на фолклорните танци. ТФ „Възраждане“ към НЧ „Възраждане – 2016“ закри фестивала със свое изпълнение.

Организатори на събитието са Община Приморско, кметство Китен и сдружение „Алтиманска огърлица“. Основател и директор е странджанската народна певица Златка Ставрева. Събитието се провежда под патронажа на д-р Димитър Германов, кмет на Община Приморско. Във фестивала участват ансамбли, певчески групи, танцови състави, индивидуални изпълнители и музиканти от Русия, Украйна, Беларус, Полша, Грузия, Македония, Косово, Сърбия, Чехия, Гърция, Австрия, Канада и др. „Алтиманска огърлица“ е в културния календар на Министерство на културата и Министерство на туризма.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close