Регионални

Туризмът отново на дневен ред

Темата, свързана с туризма продължава да вълнува. Ските, планинският туризъм и устойчивото регионално развитие в БългариProgramaя бяха и в епицентъра на проведения в конферентната зала на хотел „Арена” семинар, организиран съвместно от катедра „Социално-икономическа география” на Геолого-географски факултет при СУ „Св. Климент Охридски” и Община Самоков. Събитието е част от ежегодния Международен научен и бизнес форум „Устойчиво регионално развитие в България“ и се проведе в два поредни дни 23-ти и 24-ти април (събота и неделя). Началото беше поставено с пресконференция от организаторите на семинара – Вихрен Димитров, доц. д-р Георги Бърдаров и Община Самоков като домакин в лицето на кмета Вл. Георгиев. Инициатор за провеждането на форума е Вихрен Димитров, който е от Самоков и възпитаник на катедра „Туризъм” при СУ „Св. Климент Охридски”.

Идеята е научните среди, съвместно с бизнеса и местната власт да погледнат в една посока в името на туризма и разгръщането на неговия потенциал. През 2016 г. Боровец ще отбележи 120-тата годишнина от създаването си. Това освен повод за многобройни изяви е и време за равносметка. „Ако искаме да ги стигнем, време е да си кажем истината в очите” – категоричен беше Димитров. Даде пример с проблеми, които са общовалидни – и за Банско, и за Боровец, Пампорово и за курортите по морето. Те не са тайна и са известни отдавна – презастрояване на територии, липса на достатъчно подготвени кадри, сфери на влияние и др. Отстраняването им ще изведе предлаганите туристически услуги в страната ни на едно по-високо ниво, защото България не е с нищо по-различна, например от Австрия. Това е и пътят за връщането на младите хора обратно.

Гости на събитието бяха Павел Белстойнев, който сподели непосредствени впечатления от престоя и пребиваването си в Щатите и бивши директори на „Балкантурист”. Спортни деятели и ски учители взеха дейно участие в дискусията за развитието на планинския туризъм. Форумът беше закрит от  зам.- кмета по туризма Люба Кленова, която заяви, че община Самоков ще използва всички възможности и потенциален ресурс на територията за развитието на различни видове туризъм, за които дава възможности планината, за разработване на териториите на Искровете и за едно премерено и разумно използване на планината.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close