Самоков

Тук и сега – трета международна среща на художници в Самоков!

Анна Манова

На прага сме на  вече превърналия се в традиция Международен симпозиум по живопис и скулптура, на който в Самоков си дават среща художници и артисти от различни сфери и страни, за да творят именно тук – в подножието на величествената Рила планина, и по конкретно в Доспевската къща. Мотото на тазгодишното издание е „Тук и сега”. А творците ще имат реалната възможност да се запознаят с богатото културно наследство и историческо минало на Самоков, да посетят паметниците на културата и да пресъздадат видяното и преживяното в творбите си.

В програмата на симпозиума са включени срещи и творчески работилници с децата от Центъра за настаняване от семеен тип, както и съвместна дейност с обитателите на Дома за стари хора. Предвижда се да има и доза провокация към самоковци с интересни инсталации. Традиционно симпозиумът завършва с изложба, в която артистите показват направеното от тях по време на участието им в културното мероприятие.

Един от основните „двигатели” тази интересна симбиоза от творци и изкуства да се провежда именно в Самоков, в периода 3 -11 август, е художничката Радостина Доганова. Тя ще ни разкаже малко повече подробности около предстоящото събитие.

Тази година Самоков ще бъде домакин на Третия Международен симпозиум по живопис и скулптура. Ти си главен организатор на симпозиума, разкажи ни какво да очакваме тази година?

Преди да разкажа за очакванията, нека поговорим за значението на това културно събитие, от една страна за града и неговите жители, от друга – за художниците, които участват.

Самоков е известен с богатото си културно миналото и традициите в изобразителното изкуство, които са основополагащи за българската живопис и графика. И до днес е наричан „град на художниците“. Една от главните цели на симпозиума е да популяризираме града и неговото културно – историческо наследство в една съвременна „рамка“ на международен форум – среща. Не случайно всяка година художниците работят със символи на града – понякога познати, друг път – по-малко известни. Насочвайки вниманието към локални традиции, истории, исторически паметници, визуални знаци и архетипи, артистите осъществяват нов процес на трансформиране на миналото в настояще. Или с други думи: създаваме съвременни произведения на изкуството, вдъхновени от миналото и настоящето на града.

Когато говорим за „симпозиум на художници“, всъщност става дума за място, среда, където се раждат и развиват творчески процеси. В този аспект високо ценим усилията на Община Самоков да бъде генератор на нови идеи и да създава условия за работа на съвременни творци. Знаем, колко е трудно да „правим“ изкуство днес, но ето „тук и сега“ отново ще се съберем, за да продължим една вече изградена традиция.

Бих искала да отбележа факта, че всяка година фондът на Художествената галерия „Проф. Васил Захариев“ се обогатява с над 20 творби, които участниците в симпозиума даряват на града и неговите жители. Това са произведения, които имат висока художествена стойност и са създадени тук – безценен подарък за града.

Освен че си организатор на симпозиума, ти си и художник със значителна творческа биография. Разкажи ни, какво означава тази среща за вас – артистите, активните участници в процеса?

Творческата работа е специфичен процес, изисква вдъхновение, време за усамотение, не на последно място и материални средства. Всеки, който работи в сферата на изкуството знае, че единственият начин да постигаш резултат е егоистично и последователно да планираш броените дни и часове, посветени на „творческа самота“.

Подобна среща на артисти е изключително зареждаща и ползотворна за нас. Излизаме от ателието и създаваме своеобразен колектив, където всеки работи самостоятелно и не само. Разговорите, наблюденията, обмяната на опит са основен катализатор на процесите, които се случват по време на срещата. Разбира се, всеки участник се стреми да развие и покаже възможностите си и се усеща едно приятно напрежение и желание за ползотворна работа, стремеж към качествен резултат. Напрегнато, но и много вдъхновяващо време е симпозиумът!

Какво ново да очакват самоковци тази година? Поставяш си амбициозни цели, така че предполагам че и тази година такива няма да липсват.

Поставянето на новите цели е свързано с локалната среда и с участниците, с техните интереси и теми. Всяка година пишем „нов сценарий“ на форума. Но като цяло основните задачи са в две направления – реализиране на индивидуални творчески проекти и осъществяване на съвместни проекти с група от населението или насочени към всички жители.

Мога да обобщя, че главната идея на форума е „промяната“. Нещо ново, нещо различно – промяна в културния климат на мястото. Артистите идват с желание да донесат нови идеи, да променят макар и за няколко дни града с активното си присъствие и най-вече да работят с децата и младежите.

През последните две години изградихме и няколко много добри партньорства с организации и институции – Центъра за настаняване от семеен тип и Дома за стари хора. Отново планираме съвместни дейности с тях – професор Лаура Димитрова от Софийския университет ще ръководи творчески работилници с децата и с възрастните хора.

Всяка година има някаква провокация, или „намигване”, както се изразяваш ти. Тази година ще има ли такава?

Да, ще има. Тази провокация не е самоцелна. Всъщност нека по-скоро я възприемем като „другата гледна точка“. Не искам да използвам популярното клише „светът през погледа на артиста“, защото целта е разчупване на стереотипите. А това не е едностранен процес, това двустранна интеракция „автор – зрител“. Това е процес, в който активно участват и зрителите.

Знам, че очакваш да научиш повече, но аз само ще загатна за „намигването“ тази година. Специално за жителите на града ще реализираме един нов интересен проект – кинетична арт-инсталация на дървената пожарникарска кула. Подробностите ще ви представим на официалното откриване на 3-ти август. Засега само ще кажа, че проектът ще бъде изпълнен съвместно с колектива на Пожарната в Самоков.

Какви са очакванията ти тази година – организация, гости, участници?

С радост и интерес очакваме всички гостуващи художници и смятам, че те също пристигат с голяма доза любопитство в Самоков. Част от тях никога не са били тук, а някои никога не са били в България. Така че ги очаква кратък процес на адаптиране.

 

 

 

 

 

Ето имената на артисти, които участват тази година:  Сандра Ансело (Франция), Катрин Бурдон (Франция/ Германия), Васо Тупоу (Кипър), София Хаджипапа Джи (Кипър/България), Лаура Димитрова (България), Стефан Алтъков (България), Васко Славков (България), Явора Петрова (България), Ивана Петрова (България), Светлин Балездров (България), Радостина Доганова (България / Словакия), Иван Шуманов (България), Христо Гелов ( Испания / България).

Кога ще бъде заключителната изложба?

Заключителната изложба ще бъде на 11-ти август в 18.30 ч. в Доспевската къща на бул. Цар Борис III 34. Всички са поканени на откриването!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close