Политика

Трябва ли общинските съветници – кандидати за депутати да излизат в отпуск?

Анелия Балабанова

Днешната сесия/23.03/ започна с отстраняването на един от общинските съветници – Васил  Зашкев, който е кандидат за народен представител. Безпрецедентният казус беше породен от негово питане към кмета Георгиев, свързано с концесиите на пистите в Боровец. Малко след това стана ясно, че отговорът ще бъде даден на следващата сесия. „Съгл. чл.111, ал.2 от Правилника за организацията и  дейността на ОбС – Самоков кметът има право да поиска отлагане като се мотивира защо. И г-н Георгиев в своята мотивация до мен, като председател на Общинския съвет, който е длъжен да предостави питанията на общинските съветници, посочва чл.161, ал.1 от Изборния кодекс. Той засяга отпуска на кандидатите за народни представители. В разпоредбата е казано, че кандидат от държавен или местен орган, или заемащ служба в администрацията на държавен или местен орган, с изключение на кандидат за общински съветник, задължително ползва по свой избор неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията на листата до обявяването на резултатите от изборите. Това беше конкретният случай, който стана повод за дискусията в ОбС” – коментира Силвия Стойчева като поясни, че Правилникът, по който се работи е подзаконов нормативен акт и като такъв той не може да променя смисъла на закони, приети от българския парламент и влезли в сила. „Не сме имали такъв случай. Морално право на всеки един от кандидатите е да прецени как да постъпи” – сподели още председателят на ОбС-Самоков. Важно е да се уточни, че макар да не са в трудови правоотношения общинските съветници получават възнаграждение от бюджета на Общината за участията си в заседанията. Връщайки се на конкретния казус, ето и гледната точка на засегнатата страна.

Г-н Зашкев, какво наложи днешното напускане на Общинския съвет?

Видяхте, че управляващите от БСП и техните производни не са научили нищо ново и забравили нищо старо. Когато кметът Георгиев и управляващото мнозинство трябва да отстояват истински интересите на Самоков, търсят всякакви възможности, за да не го направят. За пореден път ни убедиха, че се страхуват да отговарят на въпросите, които вълнуват хората и влияят върху техния поминък.Така беше с футболния клуб, както и когато попитах кмета дали има поне един строителен обект, който да е завършен при първоначално предвидената цена, без да са правени анекси.

Законово задължение ли е действието в тази ситуация или по-скоро морален акт?

Според най-добрите конституционалисти в нашата страна, това не е нарушение. Когато има трудово правоотношение – тогава да. Когато си избран за общински съветник не е. Такъв казус, както призна и председателят на БСП и на Общинския съвет, не е имало досега. Но аз напуснах заседанието, за да видят гражданите на Самоков с какви методи си служи БСП.

Факт е, че другият кандидат за народен представител, който е и общински съветник – Валентин Милушев не беше на заседанието. Възможно ли е отсъствието да е продиктувано от законови изисквания?

Не знам по какви причини не беше на заседанието. Беше обаче на миналото, както и аз. И тогава кметът Георгиев не оспорваше нашето присъствие макар, че листите бяха ясни. Ако има нарушение – това е работа на Областния управител. Областният управител е човекът, който трябва да спре решение на Общинския съвет ако то не е незаконосъобразни. Не е работа на кмета.

Защо не останахте в залата без да гласувате, просто като наблюдател на сесията?

Защото вероятно така също щях да преча. Важното е, че беше гласувано решение за едно бебе на 5-6 месеца – Мария Златкова, която наистина се нуждае от помощ. И ако нещо добро е свършено на тази сесия, то е това.

Приемате ли подобно поведение като лично отношение?

Естествено, че има лично отношение, защото съм единственият опозиционен общински съветник. Търсят се начини да бъда уязвен, но аз си мисля, че с тези действия БСП и кметът Георгиев показаха истинското си лице и същност.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close