Обща категорияРегионалниСамоков

Трябва ли да са под ключ училищните дворове?

100 хил. лв от общинския бюджет са инвестирани в четири училищни спортни площадки в Самоков

Анна Манова

През последните няколко години бяха направени пълни реновации на четири училищни двора в Самоков, като бяха изградени разнообразни спортни площадки, със специални повърхности, за да може да се осъществява всякакъв вид спорт на открито.

През 2019 година бяха довършени игрищата в ОУ „Митр. Авксентий Велешки” и НУ „Станислав Доспевски”. На нови придобивки от този учебен сезон ще се радват възпитаниците на ПГ „Константин Фотинов” и ОУ „Христо Максимов”. Финансирането е изцяло от бюджета на Община Самоков и възлиза на обща стойност от 100 хил. лв. Средната цена на една интерактивна спортна площадка е между 180 – 240 хил. лв. В сумата са включени модерни баскетболни, волейболни, футболни игрища, съвременни пътеки за спортно бягане, удъропоглъщащи настилки, беседки, фитнес уреди на открито.

Модернизирани и направени съобразно нуждите на учениците, новите площадки предизвикаха интерес още по време на ремонтните дейности. А съвсем наскоро бяхме свидетели на поредния акт на вандализъм с адрес ОУ „Митр. Авксентий Велешки”. Като в една от настилките беше издълбана сериозна дупка. От фирмата изпълнител се наеха да поправят щетите, а от Община Самоков призоваха за по-голяма отговорност и внимание към направеното.

Това не е единственият подобен случай. Той отвори отново темата дали училищните дворове трябва да останат под ключ по време и извън учебните занимания. Този дебат нажежи страстите преди известно време в групата „Забелязано в Самоков”, когато майки изразиха възмущението си от това, че намират близкия за тях училищен двор на ОУ „Митр. Авксентий Велешки” заключен. Те споделиха също, че там са израсналите самите те, играли са, учили ли са, а сега искат и техните деца да играят на същото място свободно. По думите на майките те няма как да навредят с присъствието си там и не намират нищо нередно в действията си. Като допълнение се коментираше, че децата реално няма къде да играят. Чуха се и разнопосочни мнения, че има достатъчно паркове и градинки за целта. Други бяха категорични, че училищните дворове трябва да бъдат отворени за децата и все пак са направени за тях.

Не са на същото мнение от училищното ръководство, станало обект на поредната вандалска постъпка. Това е общинска собственост, за опазването на която отговарят директорите.

„Всичко е направено по нов и съвременен начин. Опитът показва, че не се сме добри стопани. Нямаме условия за най-малките. Нямам нищо против майките, но сигурни ли са, че тук е безопасно за децата им, че всичко е дезинфекцирано и че тревните площи са пръскани срещу кърлежи?”, сподели директорът  на  ОУ „Митр. Авксентий Велешки” Ирена Коцева.

От училищното ръководство обясниха, че ежедневно намират едната странична мрежеста ограда разкъсана, а оттам е направен лесен проход за големи и по-малки. Камерите в двора често са замеряни с топки, а настилката на игрищата многократно е нарязвана с нож. Наред с това е наранена странично фасадата на физкултурния салон. Правени са опити да бъде заключван дворът, но без резултат. Подавали са й сигнали до 112 с желание полицейска кола да минава и наглежда младежите в двора.

„Настилките на игрищата не са подходящи за каране на колела, защото се нараняват. Училищният двор е за подготовка на учениците от училището и за тяхна употреба, понякога обаче нашите деца не могат да играят свободно от набезите на други по-големи от тях. Намирали сме сутрин кенчета с бири и фасове, дори ни се е случвало да не можем да изгоним част от младежите в двора по време на пандемията. Опитваме се да поддържаме направеното, но е много трудно”, допълни зам.- директорът по административните въпроси в училището Даниела Трохарова.

По темата кметът на Община Самоков Владимир Георгиев поясни, че разбира желанието на децата да играят на новоизградените площадки, те са модерни, добре осветени са и привличат все повече и повече посетители от различни възрасти. Но допълни, че училищните дворове, макар и общинска собственост са отговорност на директорите и призова да се опазва направеното.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close