БизнесМестен бизнесРегионалниСамоков

Трябва ли да преосмислим отоплението, заради промените на цените на енергията?

Отоплението на газ си остава най-ефективният начин за отопление

В последните месеци както в Европа, така и в САЩ се наблюдава сериозна енергийна криза. Цените на основните енергоизточници скочиха до невиждани висоти, а много хора се запитаха какво ще се случи със сметките им за отопление и топла вода. И ако досега не са се замисляли за начина си на отопление, то ситуацията в момента е повод да го направят.

Няколко факта биха ви дали яснота в дългосрочен план на кое да заложите.

Цената на газа винаги ще е по-ниска в сравнение с традиционните енергоизточници

В България цената на природния газ за битови клиенти е много по-ниска от тази на традиционните енергоизточници. Цените на енергоизточниците на световните и европейски пазари са обвързани помежду си. Реално цената на електрическата енергия е обвързана с цената на природния газ и на въглищата, от които се произвежда. Делът на зелената енергия е прекалено нисък, за да може това да доведе до някакво сериозно понижаване на цената. При условие, че цената на тока, която плащате дори при отопление с климатик е обвързана с тази на газа, то няма как да очакваме, че газът може да е по-скъп от тока.

Топлоенергията се произвежда днес основно от централи, работещи с природен газ. Естествено е, че цената на парното в този случай пряко зависи от цената на газа, но тъй като газа е само една от многото компоненти от себестойността за производство на единица топлоенергия, то цената на парното няма как да е по-ниска от тази на газа, особено имайки предвид и топлинните загуби, които се разпределят и плащат допълнително от потребителите.

Положението не е по-различно и по отношение на останалите енергоизточници. Бензинът, нафтата и пропан-бутана се произвеждат от нефт. Неговата цена, с която е обвързан и природния газ, определя цената на неговите производни. С други думи покачи ли се цената на един енергоизточник, това неминуемо води до покачване на цената и на останалите.

 

На показаните диаграми, можете да видите промяната в цената на енергоизточниците, на която ясно се вижда връзката между цените. Изводът е прост. Цената на природния газ остава най-ниска. Сравнителната графика между цените на газа и електрическата енергия, освен че показва връзката между цените, ясно води до извода че в период от 15 години, разликата между двете цени се запазва като порядък и нараства с времето.

Каквото и да се случва, цената на природния газ, както и на газ пропан, ще са по-ниски в сравнение с другите енергоизточници. С други думи залагайки на отопление на газ, вие винаги ще плащате по-ниски сметки в сравнение с отопление на други енергоизточници.

В България цената на природния газ, парното и електричеството се регулира

Тъй като в България все още пазарът не е напълно либерализиран, както е в останалата част на Европа, цената на тока за битовите потребители и тази на газа и парното, се регулира от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това към днешна дата означава, че когато се обяви по медиите, че има увеличение на цените на електричеството или на природния газ, това не винаги означава пряко, че се повишава цената за битови потребители. Ето защо е важно, за да имате актуална информация за цените, да се информирате от фактурите, които получавате, както и от официалните страници на вашето електро или газоразпределително дружество.

ВАЖНО е да се знае, че когато се обявява повишаване на цената на природния газ, например с 30% от държавния доставчик “Булгаргаз”, това не означава 30% увеличение на сметките. Цената на физическия газ е това което се влияе от цената на световните пазари, а тя е само една от компонентите, които заплащате. Цената се сътои от цена за разпределение на газа, пренос, достъп, снабдяване и доставка. Доставката е тази компнента, която често се увеличава или намалява, според цените на пазарите.

ИЗЧИСЛЕТЕ САМИ РАЗХОДИТЕ СИ С НАШИЯ С
ЕНЕРГИЙНИЯ КАЛКУЛАТОР НА GENERIX GAS

Цената на пелетите винаги се покачва, заедно с цената на останалите енергоизточници

Въпреки, че цената на пелетите изглежда логически да не е пряко обвързана с цената на другите енергоизточници, всъщност статистически тя също расте, ако се повишава цената на природния газ, нефта и електричеството. Винаги през пролетта се наблюдава леко понижаване на цената, за да стимулира закупуването на по-големи количества пелети за зареждане за зимата, но това понижение не е съществено. На следващата графика можете да видите реални данни за промяна в цената на различни класове пелети. В дългосрочен план, промяната на цената спрямо тази на природния газ не е просто я следва, а кривата е напълно еднаква.

 

 

Изводи

В дългосрочен план отоплението с природен газ е гарантирано най-евтиния вариант. Ако нямате достъп до мрежата и търсите решение за къща, инсталацията на подземен резервоар с газ пропан е другата добра алтернатива, която ще ви осигури комфорт и по-ниски месечни разходи. В момента цената на природния газ и пропана за битово отопление е много близка. Изборът на отопление с климатици, колкото и ефективни да са те, ви гарантира единствено по-високи сметки за отопление. Ако живеете в апартамент и нямате достъп до природен газ, помислете за термопомпа, която все пак е по-ефективна отколкото климатиците, а и ще осигурите по здравословно и уютно отопление чрез подово отопление, радиатори или конвектори. Отоплението с пелети е по-евтино от това с електричество, но е неудобно и в повечето случаи излиза по-скъпо.

Избери най-евтиното и подходящо отопление за твоя дом или офис.
Ние ще ти помогнем!

Заяви безплатна консултация от GENERIX GAS

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close