КултураОбществоРегионални

Триумф за „Медени звънчета” и ДГ „Белчинче” на „Пиленце пее”

Анелия Балабанова

medeni-zwynchetaДВГ „Медени звънчета” при ОУ „Митр. Авксентий Велешки” и тяхната ръководителка Даниела Георгиева пожънаха нов успех. Те се завърнаха със златен медал от първото си участие през новата учебна година. Поредно поле за изява на чаровните и талантливи изпълнителки стана конкурсът„Пиленце пее”. Той се провежда за пета юбилейна година под егидата на Софийска община и Министерството на културата. Припомняме, че първите три години фолклорният конкурс за таланти носеше името на известната Надка Караджова и се изпълняваха песни от репертоара на сладкопойния славей. От две години регламентът е разширен, но продължава да има специална награда в чест на Надка Караджова. Самата идея и организацията е на нейната дъщеря – Светла Караджова.

Самоковските „Медени звънчета” за втори път стават част от този голям форум. „Миналата година също имаме златен медал. Това, което ми направи впечатление този път е, че комисията заснемаше всички изпълнения и отбелязваха тези, които са ги впечатлили” – сподели Даниела Георгиева. Разказа, че самата Светла Караджова е преглеждала записите и е имала възможност да прецени кои от отличените фаворити на комисията заслужават награда. По традиция ДВГ „Медени звънчета” се представи със запазената си марка – автентичен фолклор. „Доста малко са детските групи, които изпълняват автентичен шопски фолклор. Такъв, какъвто са го пели едно време нашите баби и прабаби. Защо? Той е доста по-труден. Много е монотонен. Трябва да се вникне и в характерния шопски диалект, в остротата на звучене.  Може би това е трудно за малките деца да го усъвършенстват” – размишлява ръководителката.

За първа година в програмата имаше изпълнения детска група „Белчинче” към НЧ „Светлина” с. Белчин. Техен ръководител отново е Даниела Георгиева. Мартина Дибекова беше отличена с нейната категория с бронзов медал, а дуетът Иванина Станкева и Кристина Симеонова взеха златен медал. Детска група „Белчинче” съществува от пет години и това е първия златен медал от подобен национален форум. Изпълняват характерни шопски песни. „ Получавали сме сребро, бронз, но не и злато. Затова този медал ни е много ценен” – коментира Даниела Георгиева. Чаровницата Диана Чаушева също участва в конкурса и спечели специална награда едногодишна стипендия, която тя получи за нейната възрастова група.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close