Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Тринадесетият „Маратон на четенето” в Самоков стартира с откъси от „Железният светилник” на Димитър Талев

„Самоков 365”

За тринадесети път екипът на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” призовава всички, изкушени от писаното слово, да се включат в превърналия се в традиция за Самоков „Маратон на четенето”. Неговият старт беше даден на 23 април – Международен ден на книгата. Официалното откриване беше направено от главния библиотекар Албена Ихтиманска, която подчерта, че това е инициатива, която цели да поощри съприкосновението с духовните постижения на човечеството и общуването с книгата.

Световният ден на книгата и авторското право се отбелязва от 1995 година по инициатива на ЮНЕСКО като знак на признание за ролята и силата на книгата, както и да насърчи четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Програмата на  Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” е част от Националната програма „Четяща България” и от „Походът на книгите”, организирани ежегодно от Българската библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга”.

„Такава една чудна и хубава бъркотия е животът!”, под това мото ще премине кампанията тази година. Тя е в памет на 120 години от рождението на големия български писател и журналист Димитър Талев, написал вълнуващата тетралогия – Железният светилник”, „Преспанските камбани”, „Илинден” и „Гласовете ви чувам”. Творчеството на Димитър Талев е паметник на едно героично време. Акцентът в старта на „Маратона” беше поставен върху историческия роман „Железният светилник”. Със своята завладяваща тематика, герои и езиков похват романът „Железният светилник” е един от шедьоврите на българската литература. Той отразява едно емблематично за българската история време. Много интимни и обществени линии се преплитат в този роман. Една от тях е за решителните битки на българщината – с гръкоманството, борбата за независима българска църква и народна еманципация за българското училище. С четене на откъси от „Железния светилник” пред ученици от ПГ „Никола Вапцаров” и от ОУ „Христо Максимов” се включиха кметът Владимир Георгиев, председателят на ОбС Силвия Стойчева, директорът на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” Ирена Коцева, Юлия Банкова – художник и арт терапевт, Виктория Недялкова от Сдружение „Към върха”, учениците Иво Стоянов/ ПГ „Константин Фотинов”/, Елена Несторова /ПГ „Никола Вапцаров”/, Яна Филипова /ОУ „Христо Максимов”/ и журналистите Анна Манова и Яна Василева.

„Маратонът на четенето” продължава на 25 април /сряда/ от 11:00 часа със среща с детската писателка Цвета Белчева и представяне на книгите: „Аз искам да бъда… 7 истории за приятелство и разни други неща” във филиал в IV квартал.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close