Обща категорияОбщество

Триметрова шишарка ще посреща гостите в Боровец

Анна Манова

Нова атрактивна скулптура ще посреща гостите на курорта Боровец от този сезон. Става въпрос за триметрова шишарка, изработена от гранит и поставена пред хотел „Рила”. Тя е дело на скулптора Стоян Дечев. От няколко седмици интересната фигура е част от колекцията от произведения на изкуството на хотела, подбрана от нейния куратор д-р Мария Василева, която е дългогодишен куратор в Софийската градска художествена галерия. Всъщност идеята е на д-р Василева. А в разговори със специалиста Дечев достигат до общото виждане скулптурата да бъде именно на шишарка.

Основната цел на автора е това да е едно ненатоварващо произведение, а декоративна работа с изчистена форма. Не на последно място да се вписва в общата визия, да е свързана тематично с мястото, на което ще бъде позиционирана, да стои добре на открито. Друг важен момент е да издържа на климатичните условия и да е направена от естествен материал.

Една година отнема на скулптора да изработи голямата шишарка, която е висока 3 метра и тежи 6 тона. Тя се „ражда” от неговото въображение, проектирано върху 15-тонен гранитен блок и изцяло изработена от него самия. За направата й са използвани ръчни машини. Позиционирана е пред х-л „Рила” като в основата и има фиксиращ бетон и реално може да се премести единствено с тежка техника. Направата на шишарката се оказва предизвикателство за автора й, който се надява тя да носи атмосфера и радост, а хората да я възприемат добре и да я запечатват на снимки.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close