Слайд категория

Трима кандидати за шеф на Общинското лесничейство

gora„Развитието на горските територии трябва да е приоритет и за общините. Доброто управление на общинските горски територии може да допринесе за подобряване живота на хората в тези населени места. Това заяви зам.-министър д-р инж. Валентина Маринова по време на седмото Общо събрание на Асоциация общински гори, което се проведе в гр. Стара Загора на 10-ти април.

Според изнесените данни от зам.-министър Маринова, добитата дървесина от общинските гори е 780 000 куб.м  или 11% от тази в страната. В общинските горски територии са залесени 3072 дка. Тя подчерта, че контролът по опазването и ползването на горските територии ще бъде завишен.„Трябва да вземем бързи и неотложни мерки за засилване на контрола по опазването на горските територии“, заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Григор Гогов и добави, че държавата и общините трябва да работят заедно в тази насока.

Кметът на Самоков Вл. Георгиев също беше сред присъстващите и сподели впечатленията си от проведеното Общо събрание. 247 общини имат горски територии. 78 от тях притежават площ над 1500 ха и според приетите промени в Закона за горите е задължително до края на годината техните собственици да изградят организация на управление на горите си. Вече 59 общини имат определен вид управление на горите си. Останалите 19 общини имат срок да създадат необходимата организация на управление до края на годината. Като цяло обаче проблемите си остават, включително и на местно ниво. По думите на градоначалника Георгиев един от най-важните е свързан с контрола за движение по пътищата, който е занижен заради недостига на финансов ресурс и физическа възможност. Въпреки това се предприемат мерки в тази насока. Припомняме, че беше инициирана поредица от срещи във връзка с ескалиралата незаконна сеч, състоянието на горските територии и забележките относно работата на Общинското лесничейство –Самоков. Стъпка в правилната посока е възстановяването на контролно- пропускателните пунктове, най-вече на този при Бели Искър. От РДГ-София област обещават съдействие в тази насока. Съвсем скоро общинското горско ще има и нов управител на мястото на пенсионирания Евгени Димитров. Мераклиите са трима – Петър Чарийски, Александър Борисов и Мартин Илиев. Крайното решение затова кой ще спечели е на специално сформираната комисия по избора, в която има и включени общински съветници. Болна тема е и състоянието на горските пътища. Една от идеите е фирмите, извършващи дърводобивна дейност да бъдат задължени да ги поддържат в добър вид.

В Стара Загора се обсъдиха и възможностите за кандидатстване по горските  мерки през новия програмен период 2014-2020 г. на Програмата за развитие на селските райони и по-конкретно подобряването на превантивните мерки срещу горските пожари и необходимостта от мерки свързани с разширяване на достъпа до горската пътна  мрежа.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close