ОбществоРегионалниСамоков

Тридесет и трима успешно дариха кръв през октомврийската акция в Самоков

Aнна Манова

Тридесет и трима души успешно се включиха в деветото издание на кръводарителската акция в Самоков. Тя се проведе на 3 октомври /четвъртък/ в сградата на Младежкия дом в града.

Организатор на инициативата, чието водещо мото е „Дари кръв, спаси живот”, е Сдружение „Сили имам да се боря”. Главни действащи лица са двете сестри Анита и Елица Симитчиеви, с подкрепата на Националния център по трансфузиционна хематология и Община Самоков. Стартът на кампанията е поставен през 2015 година, което прави градът ветеран в тази сфера. Кръводарителските акции се превърнаха в добра практика в Самоков и се провеждат два пъти годишно – пролет и есен. Свидетелство за успеха им са множеството доброволци, които се включват в тях. До този момент като една от най-успешните се оказва последната майска акция, провела се тази година, когато от 48 желаещи, 42 души успешно дариха кръв. В октомврийската общият брой на доброволците бе 44, от тях 33 станаха кръводарители. Останалите 11 души не отговаряха на необходимите критерии за този тип дейност.

„Самоков е един от първите градове, който се включи в тази кампания. Екипът ни посещава още Дупница и Елин Пелин. В Самоков и Елин Пелин хората се включват с еднакъв ентусиазъм. Тук кампаниите са много успешни. Това, което прави впечатление в деветата акция е превеса на дамите спрямо мъжете“, сподели д-р Е. Динкова, част от екипа на Националния център по трансфузиционна хематология, ръководен от д-р. Йорданов.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close