ОбществоРегионалниСамоковСъбития

Третото издание на „Розова Коледа” премина с търг на картини и събрани над 3000 лв.

Анна Манова

За трета поредна година Сдружение на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници „Сили имам да се боря” организират благотворителна инициатива под надслов „Розова Коледа”. Идеята е обвързана с набиране на средства за лечение и профилактика на рака на гърдата. Това издание беше малко по-различно като формат, защото в него имаше включен и търг. Събитието се състоя на 12 декември /сряда/ в ресторанта на хотел „Арена”.

Главен инициатор на благородната инициатива е Елица Симитчиева, подкрепена от нейната сестра Анита. Двете силни дами приемат като лична мисия да продължат делото на тяхната майка Ирина и да направят нещо в нейна памет. За двете сестри благотворителната кампанията е изключително емоционална, свързана с лични преживявания. Елица и Анита влагат цялото си сърце и цялата си вяра в „Розовата Коледа”. Свидетелство за добре свършената работа е спечелената от „Сили имам да се боря” годишна награда от Националното сдружение на общините в България, в категория „Активни граждани”.

Благотворителният бал „Розова Коледа” за двете жени е време за отчет на всичко свършено. Организаторки са на ежегодни профилактични прегледи за рак на гърдата и на кръводарителска акция, която се провежда два пъти в годината – април и октомври. И двете кампания се радват на засилен интерес. Сестрите поставиха акцент върху значението на това колко е важно човек да бъде отговорен към здравето си и да се правят профилактични прегледи два пъти годишно. Водещ на мероприятието беше познатото в средите на спорта телевизионно лице Станимир Бакалов. Той предостави думата на зам.- кмета Люба Кленова, която поясни, че всичко което правят двете сестри е издържано в духа на Коледа и че всички сме длъжни на себе си и близките си да отделяме повече време на здравето си. В подготвената програма се включиха учениците от ОУ „Митр. Авксентий Велешки”. Коледно настроение внесоха пременените като коледари момчета, а след тях с коледни песни се включиха ДВГ „Медени звънчета”, под ръководството на Даниела Георгиева. ТФ „Самодивче” показаха композиция от народни хора, подготвени от двете преподавателки Ралица Струмина и Димитринка Василева. С няколко изпълнения се изяви и талантливата Габриела Даганова. За участието си и подкрепата на събитието те получиха грамоти. Грамота имаше и за г-жа Кленова като благодарност към Община Самоков, която съдейства на Сдружението.

Третото  издание на „Розова Коледа” протече в по-различен формат. Коледният бал беше съпроводен с търг на картини, направени по проект „Заедно срещу рака”. Той е осъществен съвместно с фондация „Ценности, добродетели, интегритет”, в партньорство със Сдружение „Сили имам да се боря”. В рамките на три месеца са се провели серия от работни ателиета по метода на груповото рисуване с пръсти. По думите на един от организаторите на проекта Ралица Руменова съвместната дейност със Сдружението е планувана от доста време. Включили са се голям брой доброволци, които са подготвили над 20 картини с масло. Платната бяха изложени във фоайето на хотел „Арена”. А след това 26 картини бяха продадени на търг. Общата събрана сума надхвърля 3000 лв., като около 2000 лв. от тях са от продадени картини, останалите са дарения.

Събраните средства ще бъдат използвани за осъществяване на бъдещите инициативи на Сдружението, които имат за цел подобряване на информираността на пациентите на територията на град Самоков.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close