Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Третокласници от ОУ „Митр. Авксентий Велешки” се запознаха с кулинарката Дани Рогачева по инициатива на Младежкия дом

Анна Манова

Учениците от 3 а клас от „Митрополит Авксентий Велешки” изживяха един по-необичаен час в края на седмицата /12.10 – петък/. Възпитаниците на г-жа Дюлгерова имаха възможността да се запознаят с младата кулинарка Йорданка Рогачева. Тя беше част от клуб ”Събеседник по желание” към Младежки дом – Самоков, по чиято покана се осъществи срещата.

Макар сградата на Младежкия дом в момента да е в ремонт, събитията на неуморната му уредничка Латинка Щъркелова не стихват. Това е основният мотив тази дългоочаквана среща да се проведе в класната стая на третокласници. Както подчерта самата Щъркелова клуб „Събеседник по желание” съществува от седем години, като негови гости са били личности, изявени в различни сфери на обществения и културния живот. Йорданка Рогачева е тридесет и първият гост в нея.

Младата самоковка се занимава с кулинария и е изкушена от това да приготвя различни сладки изделия, които освен да са декорирани красиво да бъдат и вкусни. За целта комбинира различни рецепти с компоненти, които се доближават до нейния усет и разбиране. Пред учениците тя сподели, че първите й опити, са когато тя е била на тяхната възраст, около 9-10- годишна. Опитвала се е да приготвя любимата си домашна торта. Определя себе си като експериментатор в кухнята, който залага на истинските продукти пред популярните разтворими такива. Основното й желание е да се развива в тази насока, да опитва нови и нови техники. Мечтата на Йорданка е да рисува с въздушна четка, за да може да развихря още повече въображението си и да прави различни видове украси на торти и сладкиши. Учениците слушаха в захлас и не преставаха да участват активно с въпроси и мнения. Рогачева им обясни, че за да се превърне едно нещо  от мечта в реалност се изисква много труд и не на последно място – желание. Такова беше нейното послание, записано в дневника на клуб „Събеседник по желание”. За да поздрави организаторите, учениците и събеседничката беше дошла и г-жа Снежана Дамянова – гл. експерт „Образование, младежки дейности и спорт” в Община Самоков.

На финала на тази „вкусна” среща Йорданка беше подготвила изненада за децата – ръчно направени от нея сладки с емотикони отгоре. И за да покаже възможностите на кулинарията беше донесла букет, който всъщност можеше да се похапва, защото беше изработен от захарно тесто. Но на вид беше съвсем като истински. От своя страна Латинка Щъркелова поднесе букет на своята гостенка и неща, измайсторени от участниците от клуб „Арт палитра”, който също е част от голямото творческо семейство на Младежкия дом. Всички се разделиха с усмивка и добро настроение от по-различно преминалия час в училище. И на последно място да се срещнат отново на 50-та годишнина на Дома, която се планува да бъде през 2022 година, като желанието на уредничката е да събере на едно място всички събеседници през годините.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close