Обща категорияРегионалниСамоков

Третокласници и активисти от „Чиста Земя” направиха уборка на част от „Боклуджа”

Анна Манова

Третокласници от ОбУ „Неофит Рилски”, техните преподаватели и доброволците от „Чиста Земя” направиха уборка на част от зелената площ около река „Боклуджа” тази събота.

Инициативата е съвместна и включва организатора на редица доброволчески кампании по почистване в Самоков и околността Светлин Стефанов, неговата съпруга Нели и преподавателките на третокласниците Галина Ранкова, Петя Вучова, Цветелина Груева и Мариана Вардарова. Дейността е в помощ на екологичното възпитание на подрастващите. В акцията по почистване се включиха общо 30 деца.

Малчуганите приеха задачата доста отговорно, като за целта подготвиха табелки с надписи „С нашите ръчички изчистихме за пример на всички”, които поставиха на част от дърветата по продължението на „Боклуджа”. Имаше и такива, на които фигурираше солидна глоба при неправомерно изхвърляне на боклук не в регламентираните за целта места.

Началото на почистването стартира от сборния пункт, а именно двора на НУ „Петър Берон”. Успяха да съберат голяма част от боклуците около оградата на учебното заведение. След това продължиха с почистването на долната част на „Боклуджа”, която е най – силно замърсена. Първоначалната идея на Светлин Стефанов и преподавателките е да премахнат отпадъците от коритото на пресъхналата в момента река, но това се оказва доста тежка задача за децата. Така решават това да е начало на една по-мащабна акция, в която да се включват повече доброволци. И запретват ръкави да направят уборка на тревните площи по двете алеи, които също са пълни с различни видове отпадъци. Така в рамките на два часа успяха да съберат около 20 чувала с боклук. Сред „находките” фигурират най-вече фасове, обелки от храни и пластмасови бутилки. Наред с почистването успяват да съберат капачки за кампанията „Капачки за бъдеще”. Чувалите са осигурени от Община Самоков, а извозването им до Регионалното депо е благодарение на неговия управител Кирил Поповянски. А за отличната работа на децата имаше награди, подготвени от техните учителки.

„Това за мен бе едно много сърдечно изживяване. Децата чистиха с много ентусиазъм, бяха подготвили и табелки с надписи. Направи ми впечатление, че самите те се възмущаваха от това как може да се хвърля толкова много боклук по тревата. Друго, което според мен трябва да се направи е до всяка пейка по зелените алеи на „Боклуджа” се постави кошче. Най-много бяха боклуците около пейките.  Хубави са подобни съвместни инициативи. Трябва да се работи повече с деца по посока на залесяване и на почистване. Доста често пространствата, които почистваме след време изглеждат по същия начин, което е много тъжно. Но чувствам, че все пак има резултат, случва се едно полезно заразяване с добро. Трудно е, но не й невъзможно”, сподели инициаторът Светлин Стефанов.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close