Култура

Трети национален фестивал на старата градска песен „Самоков 2014”

stara gradska pesenЗоя Станкова

 

„Аз песен от сърце ти посветих,

с нея да останеш вечен.

Повярвай ми, аз пак те преоткрих,

Самоков тъй близък и далечен.”

 

Читалище-паметник „Отец Паисий 1859” и Община Самоков организират Трети национален фестивал на старата градска песен „Самоков 2014”.

За трета поред година, в последната седмица на септември (27-28.09), в града ще протече фестивалът на старата градска песен. Интересът към него не е малък и за изминалите две години са вземали участие по около двадесет-тридесет групи и индивидуални изпълнители.

Регламенът от предходните години се запазва почти същият, със съвсем леки изменения.

Фестивалът е с конкурсен характер. Компетентно жури, което все още не можем да назовем поименно, ще оценява музикално – художествените качества на песните, изпълнението, в  стил  на  старата  градска  песен,  съпровод,  аранжимент и артистичното поднасяне на изпълненията в две категории – съпровод на живо и съпровод на синбек. Като най–добрите изпълнители ще бъдат включени в гала-концерт. Предвиждат се Първа, Втора и Трета награда и грамоти за участие за групи и индивидуални изпълнители, както и награда за най-добро изпълнение на шлагер, награда за авторска песен в стила на старата градска песен.

Наградите на отличилите се състави и индивидуални изпълнители ще бъдат връчени на гала-концерта,  който  ще  се  проведе на  28 септември 2014 г. от 19.00 ч.

Във  фестивала  могат да участват   непрофесионални  групи за стари градски песни,  включително  камерни  състави  от цяла България.

Групите за стари градски песни могат да представят до три песни с  общо времетраене до 12 минути. Китка от песни не се допуска.
Броят на участниците в групите да не надвишава 15  души,  в  това число  и  музикалния  съпровод.
Изпълненията и съпровода  трябва  да бъдат на живо или на синбек.  Плейбек  не  се  допуска!
Задължително условие е   песните  да  се  изпълняват  на  български  език  и  в  рамките  на  жанра.
Необходимо е  сценичните  облекла на изпълнителите да носят атмосферата на съответната епоха.
Фестивалът е без такса за участие.
Разходите за пътни и пребиваване са за сметка на участниците.  Организаторите  осигуряват  места  за  нощувка  на  преференциални  цени.
Организационният комитет си запазва правото да фотографира, филмира, записва изпълненията на участниците с цел създаване на архив и реклама на конкурса, без да плаща права и обезщетения.
Заявки за участие ще се приемат до 15 септември 2014г., включително, на адреса на читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”.

Заявката за участие може да изтеглите оттук:

заявка

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close