Общество

Трепетът на училището

Мария Галчева

zdravei-uchilishteВреме за училище е. Неусетно мина и това лято, и тази ваканция. Започват уроците и добре познатият ритъм на делника за учители и ученици.

За едни ученици обаче това е специален ден. За тези, които за първи път прекрачват прага на родното школо и за тези, които преминават през него за последно.

Първолачетата са като трудолюбиви пчелички, които носят полезния навик от предучилищната група да бъдат старателни и послушни. Детството е като цветна градина, в която добавяме и училището. То не е само знания, труд, дисциплина и старание. Училището е много повече. То е преживяване и приятелство, екипна работа и удовлетворителни резултати, то е здрава основа, на която по-късно да продължим да надграждаме. Заедно със своите преподаватели, малките ни деца неусетно порасват, както порасват и техните отговорности. Училището е ручей, който утолява жаждата само на тези, които имат желание да я утолят. Там не се пие насила.

Мили първолаци, днес е ден на ново начало. Първото ви голямо начало. То ще ви научи на много неща. На знания, на творчество, на самостоятелност, на изява. Използвайте всеки един миг, за да обогатите себе си. Вашите учители ще бъдат верният ви стъпник в това предизвикателство. Самоковските традиции в сферата на образованието са показателни по отношение на това, че много наши съграждани са излезли оттук, носейки в сърцето си това, което са научили в клас и успешно са реализирали мечтите си. Нека те да бъдат ваш пример.

Необикновен и неповторим е всеки миг в училище, а преподавателите са истинско богатство. Те са хората, които ежедневно водят битка със страха, незнанието, предрасъдъците, невежството и същевременно като истински творци извайват откриватели и новатори. Стъпка по стъпка, ден след ден изграждат основата на знанието, на логиката, откриват талантите и подават ръка на всеки, който има нужда. Така те подготвят всяко едно дете за най-строгия учител – живота. Всеки един от тях отдава на децата себе си с любов и професионализъм.

Мили зрелостници, вие  вече сте преминали през дългия път, който предстои на най-малките и сте готови да излезете смело през портите на училището. Уверени и подготвени, вече няма да имате нужда от наставления, а от приятелско рамо и добра дума. Да, така ще стоят нещата – добре дошли в света на големите, където за някои ситуации няма уроци. Но все пак не забравяйте, че колкото и непредсказуемо да е всичко, най-хубавото предстои. Сега остава да реализирате себе си и да бъдете горди от това, че сте изпълнили не само успешно мисията да завършите, а и че сте достойни да се наречете личности.

Успешна нова учебна година! С пожелание за много слънце в душите и повече реализирани цели, много оптимизъм и търпение!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close