РегионалниСпорт

Треньорът по биатлон Вася Йорданова: „„Рилски спортист” е клуб с история”

Самоковският клуб по биатлон „Рилски спортист” продължава да пише със златни букви страниците от историята си. Победи и разочарования, възходи и падения се редуват, но водещи във всяко едно състезание остават желанието за добро представяне и волята за победа. Към днешна дата те са свързани с един от талантливите състезатели на клуба – Здравко Тенев, който приключи изминалия сезон с две купи  – „Надежди” и „България”. „Миналата година не успя и остана на 4-то място. В последствие доста поработихме върху стрелбата. Решихме да участва не само в неговата група – юноши младша възраст, но и при по-големите – старшата възраст, защото състезанията са крайно недостатъчни. Много тренирахме и крайният резултат е налице. И в двете възрастови групи спечели трети места, което е доста голямо израстване и напредък” – коментира неговият треньор Вася Йорданова.

Единодушно е мнението на специалистите, че Здравко, който в момента е девети клас в СУ „Никола Велчев” е изключително талантлив състезател. „Беше ни много трудно, защото стрелбището, което е в града не може да се използва и се налага често да пътуваме до Боровец. Тренираме в двора на СУ „Никола Велчев”, на „Ридо” и „Лаго”. Здравко се справя много добре технически на ролки и крос. Стрелбата беше много важна за нас, както и психическата подготовка” – сподели още Вася Йорданова с уточнението, че задължително към всяко едно дете трябва да се подхожда индивидуално. „Едни трябва да се натоварват повече, други по-малко. Здравко е от децата, които не трябва да се натоварват много, защото в такъв случай на състезания идва страшно изморен. При такъв тип спортисти трябва да се започва с по-леки тренировки, продължително време и преди състезанията леко скоростни натоварвания, но в никакъв случай да не се преуморяват.

На Държавните първенства при юношите младша възраст в Троян самоковската надежда в биатлона успя да спечели две трети места и купа „Троян”. При юношите старша възраст в Банско, състезателят на „Рилски спортист” завоюва нови три трети места в индивидуалната надпревара, спринта и преследването. Успява да се справи да се справи с конкуренцията на водещите клубове в страната като Банско, Сапарева баня и „Амбарица” – Троян. Останалите две състезания, в които той участва, стана пети и шести в Белмекен при юношите старша възраст, а на Държавното първенство при юношите младша възраст на Боровец се класира пети и четвърти. „Нашата цел специално за Здравко е младежкият национален отбор” – разказа още Вася Йорданова като не скри удовлетворението си от факта, че всичко това е постигнато за сравнително кратък период от време – една година. Самата тя е един от успешните състезатели на клуб по биатлон „Рилски спортист”. Завършила е през 2010 година СУ „Никола Велчев” и след това НСА-треньорски профил по биатлон. „„Рилски спортист” е клуб с история” – категорична е тя. На свой ред секретарят на клуба Димчо Петров изказа мнение, че на такива млади, подготвени и лоялни треньори ще се разчита, за да се върне предишната слава на клуба.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close