Седмицата

Трафикът – проблемът с много лица

trafikВ рамките на 4 дни в Поморие се проведе общинска работна среща, която се в реализира по проект:”Превенция на трафика сред младите ромски момичета от община Самоков – необходимо настояще, неизбежно бъдеще“. По него водеща организация е Фондация „Социален Консултативен Център“, а основна цел беше да бъде разгледан и обсъден проблемът с трафика на хора. Проектът е финансиран от германския комитет „Световен ден на молитвата“.

В програмата на групата от Самоков беше заложено посещение на местната комисия за борба с трафика на хора в Бургас и среща с председателя на сдружение „Равновесие“ Керанка Байчева, която сподели пред самоковската делегация спецификата на своята работа и за трудностите в тази насока.

Бургазлии са доста по-напред като организация и синхронизиране на институции и неправителствени организации в сравнение с нашия опит. Там има и защитено жилище, чийто капацитет варира от 4 до 6 души. Байчева каза, че жилището винаги е препълнено, а връщането към нормалния живот невинаги става бързо и безпрепятствено. Често пъти се случва някой напуснал да се завърне обратно. В Самоков нямаме жилище с подобен статут.

Задачата на проведеното мероприятие беше да се създаде, обсъди и приеме краткосрочен, едногодишен план за работа на местно ниво по превенция на трафика сред ромските момичета, съобразен със Закона за трафика и Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите.

Участници в събитието бяха представители на местни организации – „Партньори-Самоков“, „О рома“, „Самоков 365“, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, представители на самоковските училища – СОУ „Отец Паисий“ ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ и НУ „Петър Берон“, представители на държавните институции – община Самоков, дирекциите „Социално подпомагане“ и „Бюро по труда“. Всяка от тях, посредством своите пратеници, трябва да подпомогне максимално работата по превенцията на трафика, защото проблемът изобщо не е за пренебрегване и никой не е застрахован на територията на общината. Важно беше да се уточнят не само опитът на други организации, но и да се фиксират липсващите звена, за чието наваксване трябва да се работи.

Опитът дотук показва, че рисковите групи не могат да се ограничат в конкретен етнос или възраст, защото жертви на този тип престъпления могат да бъдат дори хора, потърсили работа в чужбина или деца, които нямат пред себе си кой знае какъв избор и зависят от волята на родителите си.

Трафикът на хора е тежка тема, която предизвиква нееднозначни реакции. За съжаление премълчаването на даден проблем не води до неговото изчезване. Прикриването му показва колко безотговорно и неподготвено е обществото в случая. Едногодишният план предвижда да се използват всички налични обществени ресурси за осведомяване на общността. Според него трябва да се набележат конкретни стъпки към заявяването на проблема и откриването на единна стратегия за действие от страна на институции, неправителствени организации, медии и гражданство в борбата срещу бичовете на самото ни време – един от които е именно трафикът.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close