ОбществоРегионални

Трапезата за Великден тази година ще ни струва по-скъпо

Самоков 365

Началото на Страстната седмица отброява дните до Великден. Тази година Възкресение Христово ще е по-различно заради извънредното положение. Независимо от сложната ситуация, в която се намираме и полупразните църкви, пролетното настроение се усеща все по-осезаемо. Част от него е и великденската трапеза с традиционните яйца, козунаци и агнешко. След обсъждания в Общинския кризисен щаб беше издадена заповед от кмета Вл. Георгиев, регламентираща продажбата на козунаци и тестени изделия. Такива ще могат да се предлагат и от гише при спазване на съответните санитарно-хигиенни изисквания. Мотивите са свързани с това, че местните производители ще търпят загуби, защото няма да могат да покрият доставките на място и по този начин ще реализират по-малко продукция.

Експертите са категорични, че тази година трапезата за Великден ще ни струва по-скъпо спрямо миналата. Според данните на Системата за агропазарна информация – САПИ за 4-членно семейство ще са нужни около 102 лева, за да посрещнат празника подобаващо. През миналата година сумата е била с 5 лева по-малка.

Във великденската кошница влизат – агнешко месо, козунак, яйца, безалкохолни и алкохолни напитки Включени са и продуктите, нужни за приготвянето на дроб сарма – килограм дреболии /между 7 и 8 лева за килограм/, 500 грама ориз и масло, както и бутилка олио, репички, домати, краставици и ябълки.  Агнешка плешка от два килограма ни струва средно 30 лева, докато през миналата за същото количество сме дали между 25,40 лв. и 29,85 лв. Между 3 и 6 лева струват козунаците в зависимост от грамажа, производителя и дали съдържат някакви добавки като шоколад, стафиди, локум и др. Справката сочи, че миналата година сладкият обреден хляб се е продавал с около70 стотинки по-евтино.

Стигаме и до яйцата, които са главен герой на трапезата. 20 броя струват между 4 и 6 лева в зависимост от големината. Традиционно белите, които са предпочитани за боядисване са и малко по-скъпи. Задължителен атрибут са и боите за яйца, които могат да се намерят в различни разновидности и цени. Ако решите да се снабдите и с украшения, това допълнително би оскъпило изписването на яйцата. Всичко нужно за великденската трапеза може да бъде намерено в големите търговски вериги. В условията на обявено извънредно положение пазаруването е съпроводено с редица предизвикателства. Хипермаркетите в Самоков не правят изключение Остава в сила ограничението от 8.30 до 10.30 часа да пазаруват само лица над 60-годишна възраст. Стриктно се следи затова да няма струпване на хора и да се спазва необходимото отстояние.

Това поражда немалко нервни изблици и комични ситуации най-вече по отношение на агнешкото месо. Често то се изчерпва още в първите минути на доставката, а желаещите да се сдобият с ценната покупка прибягват до различни прийоми. В крайна сметка всичко е добре, когато завършва добре. Макар и с благодатния огън от миналата година, християните посрещат Възкресение Христово с вяра в доброто и радостта от възраждащата се природа.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close