Общество

Традиционният събор на Бели Искър се проведе на 19 август

Жанета Димитрова

Традиционният събор в село Бели Искър се проведе на 19 август (събота), не както е по обичай – на 15 август, когато е храмовият празник на църквата на селото „Успение Богородично”. Причината е, че празникът тази година се падна в работен ден, затова от местното управление взеха решение съборът да бъде изместен в съботата, след празника, за да може да дойдат всички хора, имащи желание да се повеселят. 

Празничният ден за белоискровци и гости започна от 13:00 часа с освещаването на курбана. Даването на курбан по нашите земи, обикновено за здраве, е една хилядолетна традиция. С принасянето на кръвна жертва се влиза в диалог с висша сила, от която се измолва нещо. Местни и гости на селото се събраха в църквата да вземат курбан за здраве и да се помолят за мир и разбирателство.

Същинската веселба започна още в 16:00 часа, начело с оркестър „Верила”, който не за пръв път идва в селото и е добре познат на местните. По подбора на песните и неуморните кръшни хора си пролича, че оркестърът добре познават вкуса на белоискровци. В празника на селото, специално участие взеха Фолклорен танцов ансамбъл „Самоков”, с ръководител Борислав Искрев и певицата София Илиева от ансамбъл „Филип Кутев”. С блестящото си представяне те приповдигнаха настроението още повече, а към 19:30 часа центърът на селото бе препълнен от хора, обединени от любовта към хубавата българска музика и народни танци.

Финал на тазгодишното празненство в Бели Искър поставиха оркестър „Медни звуци” със солист Христина Конярска, която е родом от селото и още веднъж потвърди факта, че в нашия край има изключително даровити хора.

Разнообразната програма и добре подбраните изпълнители направиха празника в село Бели Искър пълноценен и накараха поне за кратко, местни и гости да забравят тревогите си.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close