ОбществоРегионални

Традициите на Бабинден оживяха в МБАЛ-Самоков

Самоков 365

Бабинден – красив, изворен български празник. Традиция, оживяла през вековете. Днес /21-ви януари/ тя беше спазена за пореден път. Работещи в АГ отделението на МБАЛ-Самоков и техни колеги се събраха, за да отбележат деня на родилната помощ. Символиката е още по-силна погледната през 82-годишната история на Родилното отделение. Време, през което на бял свят са дошли стотици нови животи. Събитието и традициите на Бабинден уважиха народният представител Валентин Милушев, председателят на ОбС-Самоков – Мая Христева, общински съветници и много гости.

Началото на импровизираното тържество постави д-р Снежана Троева с обръщение към хората даващи и даряващи живот. Тя самата е специалист с дългогодишен опит. В ръцете й са проплакали много самоковски бебета и е внесла радост в домовете на техните родители Не професия, а призвание е това да помогнеш на една жена да доведе на бял свят рожбата си и да почувства след това щастието в очите й. Поздравителен адрес от името на кмета Вл. Георгиев, който беше възпрепятстван да присъства лично прочете секретарят на Общината Ангелина Вангелова. Работещите в АГ отделението са единствените лекари, на които всички от сърце пожелаваме да имат повече работа, отбеляза тя.
Началникът д-р Пламен Спасов съобщи, че през 2019 г. са проплакали 252 бебета, а над 800 пациенти са били лекувани. Извършени са 50 коремни операции и над 200 гинекологични интервенции. В заключение пожела здраве и кураж на колегите си. Към думите на благодарност се присъедини и управителят на лечебното заведение – д-р К. Ковачка.

В българския народен календар обредността на Бабинден е подчинена главно на желанието да се засвидетелства почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували” на родилките. Макар с течение на времето доста от обредните обичаи да са се позагубили, празникът се тачи и до ден-днешен. Част от него е т.нар. поливане. Ритуалът беше изпълнен от младата майка Яна Ляпова, довела на бял свят през месец май малката Стефани. За поредна година Ерма Димитрова и нейният съпруг Емануил бяха дошли специално от Долна баня, за да полеят вода и благодарят на медицинските специалисти, помогнали за появата на техните две свидни рожби – Пламен и Мария.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close