РегионалниСамоковСъбития

Традициите на Бабинден оживяха…в родилното отделение на МБАЛ-Самоков

Анелия Балабанова

Бабинден – красив, изворен български празник. Традиция, оживяла през вековете. Днес тя беше спазена за пореден път. Работещи в АГ отделението на МБАЛ-Самоков и техни колеги се събраха, за да отбележат деня на родилната помощ. Да уважат събитието дойдоха кметът Вл. Георгиев, зам.-кметовете Сия Шехтанова, Васил Сайменов и секретарят на Община Самоков – Ангелина Вангелова.

Началото на импровизираното тържество постави д-р Снежана Троева с обръщение към тези, които дават живот. Тя самата е специалист с дългогодишен опит. В ръцете й са проплакали много самоковски бебета и е внесла радост в домовете на техните родители. Не професия, а призвание е това да помогнеш на една жена на доведе на бял свят рожбата си и да почувстваш след това щастието в очите й. Продължение на тази хубава традиция е и обичаят поливане на ръцете. Видяхме го в изпълнение на младата майка Емилия Николова от Самоков. Тя вече е горд и грижовен родител на малката Ивайла.

Началникът Пламен Спасов съобщи, че през 2015 г. в АГ отделението е имало 300 раждания, от които и една двойка близнаци. Извършени са 194 операции. Едно от големите постижения е ремонтът на родилна зала, който ще осигури по-голям уют и комфорт за родилките и техните бебета. В заключение пожела здраве и кураж на колегите си. Към думите на благодарност се присъедини прокуристът на МБАЛ-д-р Светла Скелина и общинското ръководство в лицето в кмета Вл. Георгиев. Главната сестра Ангелина Гаврилова прочете поздравителен адрес от името на д-р Ковачка – народен представител и съпредседател на БДЦ.

В българския народен календар обредността на Бабинден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Макар с течение на времето доста от обредните обичаи да се позагубили, празникът се тачи и до ден-днешен е свързан с много смях, веселие и пожелания за многобройна челяд във всеки дом.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close