Самоков

„Тотка” е новото място за забавление на младежите в Самоков

Анна Манова

„Тотка” така са нарекли обновената си площадка, намираща се при бившия тютюнев склад между ул. „Константин Фотинов” и ул. „Неофит Рилски”, младежите живеещи в близост до нея. Тази площадка беше облагородена като част от проекта “_theSpot”/_Мястото/. Това се случи на база желанията, нуждите и препоръките на местните жители. Около един месец беше необходим това място да придобие нов вид. Официалното прерязване на лентата се състоя на 2 юни.

Предисторията е свързана с това, че Самоков е част от 10-те града, които получиха възможността да променят облика на някое свое публично пространство. Обикновено мястото, което се избира е централно, многофункционално, познато и събирателно за повече хора. В Самоков това е площадката при тютюневия склад. По този начин градът ни стана част от т.нар. PlaceMaking движение, познато в Европа и САЩ. Като характерното е, че при подобен тип облагородяване участват самите граждани или живеещите в близост. Това се случва благодарение на подкрепата на сдружение BG Бъди активен и фондация „Кока кола”. Проектът за Самоков се изпълнява от фондация SEED, с управител самоковецът Георги Николов – Гопето.

 

 

 

 

 

„Самото облагородяване премина в три етапа – проучихме мястото, взехме решение какво е добре да се направи и пристъпихме към действие. Отне ни малко повече време от предвиденото – 14 дни, защото малко ни се забавиха част от уредите. Най-големият успех и това, което ни удовлетворява най-много, е че целият процес беше съпътстван от хлапетата, които обитават „Тотка”.  Това е и основният замисъл – да се направи с дружните усилия на живеещите тук”, сподели пред „Самоков 365” Георги Николов – Гопето. В работата по вдъхването на нов живот на едно старо място са участвали дейно още Йоана Механджийска, която е част от Младежки парламент-Самоков, урбанистът Ангел Бондов, който е част от сдружение „Неформално”, а за графитите са се погрижили Атанас Леваков и Mode.

Никой не успя да даде категоричен отговор защо тази площадка се нарича точно по този начин. Просто децата и младежите така си я знаят. Обновената „Тотка” може да се похвали с цветни графити, асфалтни игри, баскетболно игрище, успоредка, тенис на маса и градска мебел. А най-основното е трудът на множеството доброволци, голяма част от тях деца и младежи, да не отиде на вятъра. „Това е третото откриване като част от проекта “_ the Spot”. Първото беше в София, на 1 юни в Сандански, а на 2 юни в Самоков. Това са трите „С” от нашите общо 10 града. Важен елемент е финансирането, което е осигурено от фондация „Кока кола”, но и участието на доброволците. Има големи проблеми с опазването на подобни места. Ние много държим хората участвайки и да опазват. Всяко едно ново подобно място заживява спрямо хората. Проектът е изцяло насочен към младежите и се води от техните потребности и желания. Детски площадки има на много места, общините се грижат за изграждането им. Но това място е ориентирано предимно към младежите”, заяви Николета Янева – ръководител на проект “_ the Spot”и BG Бъди активен.

На официалното откриване присъстваха кметът Владимир Георгиев, зам.-кметовете Шехтанова, Кленова и Сайменов, гл.секретар на Общината Ангелина Вангелова и още представители на общинска администрация. Кметът Георгиев подчерта, че е приятно изненадан от това, което вижда. И изрази желанието си собствениците на запустелия и твърде опасен тютюнев склад да дадат своето позволение той да бъде разрушен и на негово място да се направи един нов парк, който да съответства на обновената площадка.

Всички замесени в процеса на облагородяване на това място за нови спортове се обединиха около думите на урбаниста Ангел Бондов, който подчерта, че с малко желание, малко идеи и много активност може да се получат добри резултати.

Хубавото време в деня на откриването позволи на присъстващите да се включват във всички видове активности, а музиката, която вървеше като фон допринасяше още повече за приятното изкарване. Момичетата от „Кати денс студио” поздравиха присъстващите с няколко танца. На финала за всички доброволци имаше грамоти и тениски. Всички те оставиха цветни отпечатъци от дланите си на една от стените на „Тотка”.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close