Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Топлата, уютна и сърдечна Мария Донева

Анна Манова

Има хора, които са топли и уютни. В тяхното присъствие се чувстваш сякаш си у дома, завит с пухкав шал. Меки са като срединката на хляб. И ти е приятно от допира с тях, хранят ти душата. И си щастлив, че ги има, че са истински и са тук – като лъч светла надежда в иначе мрачния ден. Този експлозив от емоции се случва толкова спонтанно, че не ти остава нищо друго освен да чувстваш.

Такава бе срещата на самоковци с писателката Мария Донева – необходима, сърдечна, споделена. Още с влизането си тя успя да „сграбчи” присъстващите за сърцата, да се разходи на пръсти по най-тънките им струни и да ги остави да искат още от нея. Има такива дни за специални моменти и срещи, дни за съпреживяване.

Мария впечатли с голямото си сърце, в което е прибрала много чувства и емоции, „преоблечени” в стихове, разкази и поеми. Впечатляващ бе начинът им на поднасяне – чрез цялото си същество тя успя да предаде точно и ясно написаното от нея. Сякаш си там в момента на създаване, търкулваш се от мисълта й, нареждаш се в кръгли букви, сърдечни думи… след това се впускаш в целия смисъл на стиха или разказа. С много артистизъм и всеотдайност тя рецитираше и изиграваше написаното. В импровизираните мини сценки се включваха и нейните верни другарчета – малките мишците, собственоръчно изработени от чорапи. А присъстващите не искаха да я прекъсват, за да останат още малко в магията на случващото се.

Мария „подари” на аудиторията част от непубликуваните си стихове, които беше записала с химикал върху малки листчета. Те се „отронваха” от нея и попадаха директно в сърцата на хората.  Сред тях бе и поемата „Мишките отиват на опера”, която предстои да бъде илюстрована и издадена. И макар скромно да сподели, че пише за обикновените неща в живота, тя го прави по необикновен начин. Чрез споделеното с белия лист тя неусетно става близка с хората. Важно й е винаги да остава честна със себе си. Това са малките, но значими неща – любовта, топлата ръка на баба, обичта на мама, добротата, мечтите и още и още. Писателката Мария Донева има сетива за малките неща в живота, които те превръщат в голям човек. Тя сподели, че понякога се губи между обърканите категории в нашия свят, но всячески се опитва да разграничава доброто от злото.

Близо два часа самоковската публика бе завладяна от безспорния талант на авторката, която с такава лекота нахлу в емоциите на повечето от тях, част от  които не успяха да скрият благородната си завист, че старозагорци си имат Мария… и тя тях.

Биографична бележка:

Мария Донева е родена в Стара Загора, завършила е Българска филология в СУ “Свети Климент Охридски”. Печелила е награди от престижни литературни конкурси. Била е учителка по Български език и литература.

През 1996 и 1997 г. участва в Стружките вечери на поезията в Република Македония.

От 2009 година е драматург на Драматичен театър „Гео Милев”, Стара Загора.

Работи по различни програми за арт-терапия с деца и с възрастни с различни ментални и физически заболявания и увреждания. Режисирала е пиеси в Държавна психиатрична болница „Доктор Георги Кисьов“ – град Раднево. Работила е по проекти, съвместно с фондация “Бъдеще за децата с увреждания” – град Казанлък. Поставяла е пиеси в Психодиспансера в Стара Загора, както и в театрална група “ВИЖ” към Съюза на слепите в България. Изработва кукли от чорапи. Заедно с Марина Господинова, Венцислав Благоев и Антони Дончев през 2010 година създават проекта „Джазът пее на български“. От 2015 година води младежки литературен клуб “Без заглавие”.

Автор е на книгите: “Очи за красотата”, “Сбогом на читателя”, “Има страшно”, “50 години старозагорско куклено изкуство”, “Прикоткване на смисъла”, “Меко слънце”, “Магазин за обли камъчета”, „Перце от дим”, „Заекът и неговата мечта”, „Шепа лъскави череши”, „Чисти стихотворения”, „Тя се наслаждава на дъжда”, “Любовта идва”, “Как спрях да крада”, “Щастливи времена”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close