КултураРегионалниСамоков

Тонът на културните дейци – погрешен?!

Зоя Станкова

 

Със специална благодарност към Читалище-паметник „Отец Паисий-1859” от главен експерт култура – Пепа Георгиева, започна събранието за разпределение на субсидираните бройки за 2016 година.

Тя благодари, че в рамките на месец е нямало ден, в който да няма събитие и служителите са разботели отдадено, без почивка.

Субсидираната численост на читалищата в Софийска област е 367 субсидирани бройки. За Община Самоков са 50, но тъй като за 2016 година има завишаване на субсидираните бройки за Софийска област и допълнителната бройка е разпределена за Община Самоков, тази година имаме 51 субсидирани бройки.

Навярно и тази допълнителна бройка бе „ябълката на раздора” на проведеното събрание. Пепа Георгиева предложи нейното разпределение между четири читалища – Читалище-паметник „Отец Паисий-1859”, Народно читалище „Христо Ботев”- село Радуил, Народно читалище „Васил Левски” – село Алино и Народно читалище „Христо Ботев” – село Говедарци.

Явно негодувание изрази Весела Колешанова, която се обяви против това в Читалище-паметник „Отец Паисий-1859” да се дават допълнителни средства.
Имаше различни предложения, необособени, които подлежаха на коментар, но в крайна сметка субсидираната бройка с гласуване и мнозинство, бе прието да се разпредели така, както предложи главен експерт култура.
За Читалище-паметник „Отец Паисий-1859” бяха разпределени 14,5 субсидирани бройки, за Народно читалище „Младост-2003” – 3,5 субсидирани бройки, за Народно читалище „Любословие-2009” – 0,5 субсидирани бройки.
За Народно читалище „Светлина-1946” – Самоков първоначално бе заявено, че се полага 1 субсидирана бройка, но поради слабата ефиктивност на институцията и ред други причини, които се изтъкнаха, с явно гласуване и мнозинство, прието бе субсидираната бройка да се намали на 0,5.
На дневен ред беше и разпределението на 4602 лв., които Пепа Георгиева предложи да бъдат разделени между Национален фестивал на любителските театри „Театър без гранници”, „Дар от природата” в Говедарци, Боб феста в Радуил и театрален състав „Веселушко”.
Весела Колешанова внесе предложение да бъдат взети 1000лв. от Читалище-паметник „Отец Паисий-1859” и да бъдат дадени на нея, след това поиска 4000 лв.
Средствата се приеха според предложението на гглавен експерт култура –  Национален фестивал на любителските театри „Театър без граници” – 1000 лв., „Дар от природата” в Говедарци – 1000 лв., Боб феста в Радуил – 602лв. и театрален състав „Веселушко” – 1000 лв.
За  съжаление,  отчетното събрание на читалища се превърна в трагикомедия, която дадени личности се опитаха да режисират… Неуспешно!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close