Самоков

Тодоровден в Самоков край Бельова черква

Анна Манова

Тодоровден или наричаният още „Конски Великден” тази година се пада на 4 март /събота/. Празникът се отбелязва в първата събота на Великденските пости. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне.

Много от пролетните ни празници са запазили елементи от по-стари езически вярвания. Християнската религия се е приспособила към тези стародавни практики, като е наложила върху тях патронажа на някой християнски светец. Характерен пример за това е Тодоровден, който се празнува за здраве на конете и същевременно като ден на Св. Тодор.

Тази година празникът Тодоровден в Самоков ще се отбележи на терена под Бельова черква. Като на място могат да бъдат направени записвания на желаещите да вземат участие в състезанията. Началният час е 10:00. Таксата е 10 лв. От 10:30 е предвидена фолклорна програма, непосредствено след това от 11:00 ще се проведен празничен водосвет и ритуалът „захранване на коне”. 11:15 часа ще бъде даден старт на състезанието. 13:30 часа ще бъде извършено награждаване, а от 14:00 часа е празничният парад.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close